Wykonanie
Mężulo zdobył pół kilograma
kurek gdzieś z Kaszub. Chyba wszyscy lubią te
grzyby i gdy tylko jest na nie sezon, kupują i zajadają się nimi, kiedy tylko można. My uwielbiamy jajecznicę z
kurkami, ale dziś postanowiłam wykorzystać te dary runa do przygotowania obiadu.SKŁADNIKI(dla 2 osób)4-5 plastrów
schabu200-300 gr
kurek200 ml słodkiej
śmietankicebulaolejsólpieprztymianekWYKONANIE1. Rozbijamy plastry
schabu na grubość ok. 0,5 cm. Oprószamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy.2.
Cebulę i
kurki drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy na nim pokrojone w drobną kostkę
cebulkę i
grzyby. Smażymy kilka minut.3. Do
kurek i
cebuli dodajemy
śmietanę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Mieszamy i smażymy wszystko kilka minut.4. Plastry
schabu podsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym.5. Na
schab wykładamy
kurki w
śmietanie. Posypujemy je startym drobno
żółtym serem. Zapiekamy 5 minut w piekarniku.
Ps. Przy okazji zdradzę Wam patent mojego mężczyzny na oczyszczanie
kurek. Trzeba je wypłukać we wrzącej niemal, osolonej wodzie. Gdy piasek i inne zabrudzenia opadną na dno naczynia,
kurki wyławiamy i opłukujemy chłodną
wodą. Ponoć to najszybszy sposób na czyszczenie tych smacznych
grzybów.