ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: zupa czosnkowa z grana padano i grzankami

Moja Kuchnia: zupa czosnkowa z grana padano i grzankami

nazwa

Wykonanie

Hu hu ha, hu hu ha.... no może nie zima jeszcze ale rozgrzewająca zupa przyda się jak najbardziej. Długo chodziła za mną zupa czosnkowa. Chciałam poeksperymentować i zobaczyć czy zachwyci mnie smakiem i zapachem czy wręcz odwrotnie. Przyszedł na nią czas.
30 ząbków czosnku (brzmi strasznie, co?)
1 cebula
300ml bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany
garstka tartego grana padano
tymianek, pieprz
masło
oliwa
Połowę ząbków czosnku włożyć do naczynka żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i upiec - ok 45min w 180 stopniach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojon ą w półkrążki cebulę. Dusić do miękkości. Następnie dodać posiekany surowy czosnek i podlać bulionem. Dodać upieczony czosnek, wyciśnięty z łupinek. Doprawić śmietaną, pieprzem i świeżym tymiankiem, zmiksować. Ja zupy nie soliłam ze względu na słoność sera, z którym ją podałam. Na dno miseczki wrzuciłam trochę tartego sera zalałam zupą, na wierzch wrzuciłam maślane grzanki i posypałam serem. Im więcej sera tym zupa bardziej zawiesista i bardziej słona więc trzeba uważać.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/11/zupa-czosnkowa-z-grana-padano-i.html