Wykonanie
W ramach urodzinowo- imieninowych prezentów dostałam też 4 książki kucharskie, w tym "Smaki północnej i południowej Italii" Marleny de Blassi. Od razu pozaznaczałam sobie co zrobię koniecznie, natychmiast i na wczoraj i co ewentualnie trochę później. Brzegi książek zaroiły się od kolorowych karteczek. Do realizacji przystąpiłam prawie od razu :) na pierwszy rzut poszła pasta z
cukinii. Jest genialna. Trochę ją zmodyfikowałam zamieniłam
ser i
zioła i odchudziłam nieco
śmietankę bo zalecana była 36-40%.3
cukiniegłówka świeżego
czosnkuoliwatymianeksólpieprz świeżo mielonymała
śmietana 22%pół szklanki tartego
grana padanoCukinię pozbawić końcówek i przeciąć wzdłuż. Ułożyć w naczyniu do zapiekania albo na blaszce.
Między nimi poukładać ząbki
czosnku w łupinkach. Polać
oliwą, posypać
sola i
pieprzem. Całość piekła się w 180 około 40 minut do godzinki. Aż
cukinia była mięciutka a
czosnek kremowy. Wszystko odstawiłam na trochę do przestudzenia. Następnie wrzuciłam do blendera
cukinie i obrany
czosnek i zmiksowałam ale tak aby nie było to całkiem gładkie. W misce zmieszałam z
serem i
śmietaną, doprawiłam
tymiankiem. Można jeść samą na podpieczonym
chlebku, wyjadać z miseczki - oj tak.... a resztę zastosowań pokażę niebawem.