ßßß Cookit - przepis na spaghetti z cukinią i czosnkiem

spaghetti z cukinią i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu pokazywałam pastę z pieczonej cukinii Marleny de Blassi. Poza tym, że jest genialna na chrupiącym pieczywie, połowę zjada się w trakcie robienia i zaczyna się znowu :) to świetnie smakuje z makaronem. U nas akurat ze spaghetti ale makaron może być dowolny.
Poniżej jeszcze raz przepis na pastę. A potem po prostu należy ją połączyć z makaronem, ewentualnie dodać ulubione zioła i delektować się smakami i aromatami.....
Pasta z pieczonej cukinii i pieczonego czosnku
3 cukinie
główka świeżego czosnku
oliwa
tymianek
sól
pieprz świeżo mielony
mała śmietana 22%
pół szklanki tartego grana padano
Cukinię pozbawić końcówek i przeciąć wzdłuż. Ułożyć w naczyniu do zapiekania albo na blaszce. Między nimi poukładać ząbki czosnku w łupinkach. Polać oliwą, posypać sola i pieprzem. Całość piekła się w 180 około 40 minut do godzinki. Aż cukinia była mięciutka a czosnek kremowy. Wszystko odstawiłam na trochę do przestudzenia. Następnie wrzuciłam do blendera cukinie i obrany czosnek i zmiksowałam ale tak aby nie było to całkiem gładkie. W misce zmieszałam z serem i śmietaną, doprawiłam tymiankiem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/06/spaghetti-z-cukinia-i-czosnkiem.html