Wykonanie
Twoje dziecko nie je przepada za
zieleniną lub całkowicie jej unika, a Ty chciałabyś przemycić mu w codziennym menu jej większą ilość? Zielone koktajle to idealne rozwiązanie.W przypadku koktajli dla dzieci sprawdza się 5 podstawowych zasad - wybierz te, które Twoim zdaniem sprawdzą się najlepiej.1. Dodaj dużo więcej
owoców niż
zieleninyWedług zasady miksowania zielonych koktajli używamy około 40%
zieleniny i 60%
owoców. W przypadku koktajli dla dzieci naginamy proporcję. W tym celu zużyj jeszcze więcej
owoców, a dużo mniej
zieleniny. Dzięki temu uda się zneutralizować smak zielonych liści słodkimi
owocami.Warto pamiętać, że do wszystkich smaków przyzwyczajamy się z czasem, więc na początku opłaca się miksować nawet koktajl z kilkoma listkami
szpinaku lub jednym liściem
sałaty czy
jarmużu po to, by po jakimś czasie całkowicie niezauważalnie zwiększać tą ilość.

2. Wybierz odpowiednie
owoceNajważniejsza zasada -
owoce muszą być dojrzałe . Tylko wtedy są wtedy smaczne, słodkie, soczyste i dobrze się trawią. Zwróć też uwagę, aby były to takie
owoce, które Twoje dzieci najbardziej lubią. Najczęściej w tym przypadku sprawdzają się
owoce słodkie, polecamy zwłaszcza
banany dodające kremowej konsystencji koktajlom,
jabłka,
truskawki,
brzoskwinie,
melony itp. W sezonie letnim czy jesiennym w Polsce wybór jest niesamowicie duży. W okresie wiosny i zimy, kiedy rynek nie jest już taki obszerny, można wspomóc się
przetworami,
sokami lub
mlekiem roślinnym, które w połączeniu z
zieleniną dają również pyszny smak.3. Ważna jest konsystencjaDla dzieci niekiedy ważna staje się również konsystencja koktajlu . Bardzo często wolą one pić gładkie i kremowe koktajle, które nie maja grudek, cząstek
owoców czy warzyw i są jednolite w smaku. Osiągniesz to, stosując odpowiednie blendery lub miksery kielichowe typu vitamix, albo przecedzając koktajle tuż po zmiksowaniu. Dobrą metodą, gdy masz dosyć słaby blender, jest także miksowanie najpierw
zieleniny z małą ilością
wody, a dopiero
potem dodawanie
owoców i na końcu uzupełnianie
wodą czy innym składnikiem do rozcieńczania.4. Wybierz neutralną w smaku
zieleninęTo, jakich warzyw użyjemy do zielonych koktajli, ma wpływ na smak. W koktajlach dla dzieci najlepiej używać neutralnych składników, zwłaszcza na początku tj. takich zielonolistnych warzyw, jak:
szpinak czy
sałaty niemające charakterystycznych smaków.
Rukola rzadko się sprawdza, spróbuj więc
roszponki,
sałaty lodowej albo rzymskiej. Użyj jednego lub kilku listków na porcję. Tylko w ten sposób masz pewność, że smak zostanie całkowicie zneutralizowany przez
owoce. Istnieje również szansa, że nasze dziecko, pijąc zielone koktajle, z czasem przywyknie do nowych smaków i bez problemu „przemycimy” mu w nich jedną czy dwie garści
zieleniny. Na początku tej przygody zostańmy jednak przy kilku liściach. W zielonych koktajlach śmiało ukryjemy smak
brokuła,
kalarepy,
selera naciowego czy też innych zdrowych oraz pełnych witamin warzyw, które często bywają nielubiane przez dzieci.Zielone koktajle to także świetny pomysł na dodanie do codziennej diety dziecka zdrowych kwasów nienasyconych pod postacią np.
siemienia lnianego, nielubianych czasem
orzechów czy chociażby
awokado.5. Pij zielone koktajle razem z dzieckiemPunkt niewymagający komentarza. Kto
daje dziecku najlepszy przykład? Oczywiście rodzice.

Nasze ulubione przepisy dla dzieciZielony koktajl ze
szpinakiemSkładniki na 3 małe porcje, dla dziecka i rodziców:- garść
szpinaku,- dojrzały
banan,- dojrzałe
mango,-
woda wg uznania, min 300 ml.Zmiksuj umyty
szpinak z obranymi
owocami, uzupełniając mieszankę
wodą, do uzyskania konsystencji koktajlu.Pomarańczowa bomba witaminowaSkładniki na 3 małe porcje, dla dziecka i rodziców:- 2 szklanki
soku pomarańczowego lub więcej,- 2
kiwi,- łyżeczka
siemienia lnianego,- 1 pałka
selera naciowego .Zmiksuj umyty
seler z obranymi
owocami i zmielonym siemieniem, uzupełniając mieszankę
sokiem pomarańczowym, do uzyskania ulubionej konsystencji koktajlu.
Czekoladowy mus na deserSkładniki:- pół
awokado,- dojrzały
banan,- łyżeczka
kakao lub karobu,- łyżeczka
miodu .Zmiksuj wszystkie składniki do konsystencji musu i wyjadaj łyżeczką.