Wykonanie

Dziś znów zapraszam na zapiekankę, tym razem
ryżową z dużą ilością warzyw. Zalewa z
jajek i
jogurtu sprawia, że danie jest naprawdę pożywne i nie trzeba dodawać do niego
mięsa, ale będzie naprawdę pyszna z kawałeczkami
kurczaka, pokrojoną w kostkę
szynką lub podsmażonym
boczkiem. Smacznego:) na 4 porcje:400 g ugotowanego
ryżu,
marchew,1-2 gałązki
selera naciowego,duża garść
świeżego szpinaku,pół małej
cukinii,ok. 200 g
pieczarek,1/2-3/4 szklanki
fasolki szparagowej,duża
cebula,2-3 ząbki
czosnku,opcjonalnie ok. 200-300 g
mięsa z kurczaka (ugotowanego, smażonego lub pieczonego)7-8 łyżek kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiego,2 małe
jajka,1/2 - 3/4 szklanki startego
żółtego sera,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, granulowany
czosnek,
zioła prowansalskie, słodka lub/i
ostra paprykaMarchew,
cukinię i
cebulę pokroić w kostkę,
pieczarki w plasterki. Warzywa (oprócz
szpinaku) smażyć z
pieczarkami na niewielkiej ilości tłuszczu lub ugotować na parze (
szpinak i
czosnek dodać na końcu). Gotowe warzywa dokładnie wymieszać z
ryżem i kawałeczkami
mięsa, doprawić. Połączyć roztrzepane
jajka ze śmietaną/jogurtem i połową
startego sera. Doprawić
solą i
pieprzem. 3/4 zalewy wymieszać z
ryżem i warzywami, wyłożyć całość na blaszkę, wyrównać wierzch. Wylać pozostałą zalewę i posypać resztą
sera (ja zrobiłam krateczkę z
serowych pasków). Piec w 180 stopniach około 20 minut lub do ścięcia się zalewy i rozpuszczenia
sera.