ßßß
Dziś znów zapraszam na zapiekankę, tym razem ryżową z dużą ilością warzyw. Zalewa z jajek i jogurtu sprawia, że danie jest naprawdę pożywne i nie trzeba dodawać do niego mięsa, ale będzie naprawdę pyszna z kawałeczkami kurczaka, pokrojoną w kostkę szynką lub podsmażonym boczkiem. Smacznego:) na 4 porcje:400 g ugotowanego ryżu,marchew,1-2 gałązki selera naciowego,duża garść świeżego szpinaku,pół małej cukinii,ok. 200 g pieczarek,1/2-3/4 szklanki fasolki szparagowej,duża cebula,2-3 ząbki czosnku,opcjonalnie ok. 200-300 g mięsa z kurczaka (ugotowanego, smażonego lub pieczonego)7-8 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,2 małe jajka,1/2 - 3/4 szklanki startego żółtego sera,przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, zioła prowansalskie, słodka lub/i ostra paprykaMarchew, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa (oprócz szpinaku) smażyć z pieczarkami na niewielkiej ilości tłuszczu lub ugotować na parze (szpinak i czosnek dodać na końcu). Gotowe warzywa dokładnie wymieszać z ryżem i kawałeczkami mięsa, doprawić. Połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną/jogurtem i połową startego sera. Doprawić solą i pieprzem. 3/4 zalewy wymieszać z ryżem i warzywami, wyłożyć całość na blaszkę, wyrównać wierzch. Wylać pozostałą zalewę i posypać resztą sera (ja zrobiłam krateczkę z serowych pasków). Piec w 180 stopniach około 20 minut lub do ścięcia się zalewy i rozpuszczenia sera.