Wykonanie
Pierogi z
mięsem, dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze
mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem
chrzanu, tak po prostu.Tym razem przygotowałam
wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego
mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z
kaszą i warzywami żeby wystarczyło do moich pierożków . Farsz wyszedł boski, można go było wyjadać łyżeczką prosto z miski, ale mnie naszło na lepienie więc się powstrzymywałam. I dobrze bo pierożki pyszne!
czas przygotowania: 90 minutskładniki:CIASTO - 350 g
mąki pszennej, u mnie luksusowa1 średnie
jajko2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%1 łyżka
oleju roślinnegook. 80 ml
wody1/4 łyżeczki
soliFARSZ - 100 g suchej
kaszy jaglanej150 ml
wody200 g gotowanego
mięsa z
żeberek wieprzowych1 mała
marchewka1 nieduża
cebula2 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%1/2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią1 łyżeczka
tymianku2 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszkido smaku -
sól,
pieprz czarny mielony2 łyżki
olejuJak zrobić pierogi
pomidorowe z
kaszą i mięsem?CIASTO -
jajko wybiłam do kubeczka, wlałam
wodę i dodałam
koncentrat pomidorowy, wymieszałam bardzo dokładnie.
Mąkę wysypałam na stolnicę, pośrodku kopczyka zrobiłam dołek i w ten dołek wlałam płynną mieszankę. Ciasto zarabiałam początkowo widelcem mieszając część płynną i jednocześnie zagarniając po trochu
mąki z brzegów. Kiedy większość
mąki już wmieszałam zagniatałam dalej ciasto ręcznie. Wyrabiałam je przez kilka minut aż stało się gładkie. Powinno być zwarte i dość twarde więc w razie potrzeby można podsypać nieco więcej
mąki. Ciasto zawinęłam w folię i odłożyłam na pół godziny, godzinkę, żeby odpoczęło.FARSZ - ugotowane, obrane od kości,
mięso zmieliłam w maszynce.
Kaszę przepłukałam na sicie zimną
wodą a następnie przelałam wrzątkiem. Po osączeniu przełożyłam do rondelka, wlałam 150 ml gorącej
wody i gotowałam na małym ogniu aż
kasza wchłonęła płyn i zmiękła.
Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę obrałam, pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę.W rondlu rozgrzałam
olej, wsypałam rozdrobnione warzywa i smażyłam na małym ogniu przez kilka minut aż zmiękły. Dodałam
koncentrat pomidorowy,
paprykę,
suszone pomidory i
tymianek. Wsypałam ugotowaną, rozpulchnioną widelcem
kaszę oraz zmielone
mięso. Wszystko dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dosypałam
natkę pietruszki.Ciasto rozwałkowywałam, po kawałku, na bardzo cienkie płaty ciasta. Foremką wykrawałam kółka, parzystą ilość. Na połowę nakładałam po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta tych krążków z farszem smarowałam leciutko zwilżonym w wodzie pędzelkiem a następnie przykrywałam pozostałymi krążkami ciasta dociskając dokładnie brzegi, najpierw rękami a
potem dodatkowo ząbkami widelca.Pierogi gotowałam wrzucając je partiami do wrzącej, osolonej
wody. Gotowały się 2-3 minuty od wypłynięcia, ale czas gotowania zależy od grubości ciasta więc uważajcie żeby ich nie rozgotować.Po ugotowaniu pierogi osączyłam i podałam okraszając podsmażoną na tłuszczu
cebulką oraz posypując
szczypiorkiem.