ßßß
Składniki:kości z pieczonej kaczki1 łyżka suszonej trawy cytrynowejkilka liści suszonej limonki kaffir1 łyżeczka imbiru1/4 łyżeczki płatków chilikilka łyżek sosu sojowego2 łyżki suszonych grzybów (użyłam prawdziwków i podgrzybków)1,5 l wody2 ząbki czosnku2 marchewki1 pietruszka1/4 selerakawałek poraopalona cebulaDodatki:jajkamakarondymkagotowany burakczarny sezammięso z kaczkilimonkaWykonanie:Kaczy korpus rozbrabniamy, tak aby woda całkowicie przykryła go w garnku. Dodajemy wszystkie przyprawy - ja użyłam suszonych, ale jak najbardziej można używać świeżych. Dodajemy również obrane warzywa, pora i cebulę. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego, pozostały dodamy po ugotowaniu.Nasz bulion gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Gotowy dokładnie przesączamy, aby był klarowny. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy dodatkową porcję sosu sojowego. Ja również dodałam łyżeczkę brązowego cukru do smaku.Dodatki jakie wybierzecie do swojego ramenu są dowolne. Ja wybrałam jajka, które ugotowałam na półmiękko, aby miały płynne żółtko (ok. 6 minut od momentu włożenia do wrzątku), buraka, którego pokroiłam w cienkie słupki, dymkę, grzyby użyte w gotowaniu bulionu, makaron chow mein i oczywiście rozdrobione mięso z kaczki. Całość dopełniłam sokiem z limonki i czarnym sezamem.
Dodatki układamy w miseczce, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Jemy ze smakiem za pomocą pałeczek i łyżek lub bulion siorbiemy prosto z miski :-).
Smacznego!