Wykonanie
Hamburger przygotowany w domu, z
mięsa wieprzowego jest równie smaczny jak wołowy.Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam.
SKŁADNIKI :1 kg
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
papryki ostrej1
cebula2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2
jajkasól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
majeranku3 łyżeczki
musztardy sarepskiej
olej do smażeniaDODATKOWO :dowolne
bułki do hamburgerówkilka plastrów
sera żółtegosałataczerwona cebulaogórek świeży i konserwowydowolny sos do hamburgerówPRZYGOTOWANIE :
Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie
przyprawy,
czosnek jajka i drobno posiekaną
cebulę. Wyrabiamy dokładnie masę. Odkładamy na 15 minut aby
mięso odpoczęło.Formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na patelni z odrobiną
oleju, z obu stron aż ładnie się zarumienią lub na grillu.Odkładamy na talerz.
Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze
sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze
pomidora,
cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem
bułki. Podajemy ciepłe, smacznego.