ßßß
(składniki na 2 bardzo duże burgery)2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowemała cebulabułka tartajajko rozmiar Msól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany1/2 świeżego ogórka1/2 pomidora1/2 cebuli2 liście sałatymusztardasos barbecue, u mnie od Fanexsalsa ogórkowa, u mnie od Fanex1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę.



