Wykonanie
Bardzo popularne w moim
mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że
bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego
mięsa smażone na bieżąco przy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery w najlepszym wydaniu. :-)
(składniki na 2 bardzo duże burgery)2 duże
bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu300g
mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowemała
cebulabułka tartajajko rozmiar M
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
czosnek granulowany1/2 świeżego
ogórka1/2
pomidora1/2
cebuli2 liście
sałatymusztardasos barbecue, u mnie od Fanexsalsa ogórkowa, u mnie od Fanex1.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno
cebulą,
bułką tartą,
jajkiem i
przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy
bułek. Smażymy je na rozgrzanym
oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.2.
Ogórka,
pomidora i
cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół
bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach
sosem barbecue.3. Na
bułkę kładziemy kolejno:
sałata, kotlet, salsa ogórkowa,
pomidor,
musztarda,
ogórek,
cebula. Przykrywamy drugą częścią
bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę.