ßßß Cookit - przepis na Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone na bieżąco przy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery w najlepszym wydaniu. :-)
(składniki na 2 bardzo duże burgery)
2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu
300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe
mała cebula
bułka tarta
jajko rozmiar M
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
1/2 świeżego ogórka
1/2 pomidora
1/2 cebuli
2 liście sałaty
musztarda
sos barbecue, u mnie od Fanex
salsa ogórkowa, u mnie od Fanex
1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.
2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.
3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/domowe-hamburgery.html