Wykonanie
Dzień dobry słoneczka. Powiedzcie mi co najczęściej dodajecie na kanapki ?
Szynkę,
ser,
pomidora czy
ogórka,
twarożek,
dżem ? ja dodaje w zasadzie wszystko, lubię różnego rodzaju smarowidła na kanapki z
fasoli czy
ciecierzycy. Ostatnio moja mama przypomniała mi o pieczeni rzymskiej, kiedyś robiłyśmy ją bardzo często, ale tak jakoś o niej zapomniałam. Zrobiłam i jaka one jest pyszna, teraz
będę ją robiła znacznie częściej. Ja wykorzystałam
mięso wieprzowe, ale można je pomieszać i dać różne rodzaje, można dać do środka ugotowane
jajko, czy podsmażone
pieczarki. Kto co lubi. To naprawdę fajny pomysł na kanapki dla rodzinki.Życzę wam smacznego i miłego dnia.Składniki:- 800 g
mięsa mielonego ja miałam wieprzowe- 1
jajko- pół łyżeczki
soli-
pieprz- łyżeczka
słodkiej papryki- łyżeczka
majeranku- łyżeczka
chrzanu i
musztardy- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
bułki tartej plus do wysypania blaszki-
olej do posmarowania blaszki
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką,
majerankiem. Dodajemy
jajko i
bułkę tartą. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy wyciśnięty
czosnek i mieszamy. Dodajemy do
mięsa i ponownie mieszamy.Keksówkę smarujemy
olejem i wysypujemy
bułką tartą. Przekładamy
mięso i je dokładnie dociskamy łyżką.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie wyciągamy i odlewamy z blaszki płyn, który się zebrał podczas pieczenia i odstawiamy, aby pieczeń przestygła.Po pół godzinie możemy ją wyciągnąć na deskę, aby całkowicie wystygła. Kroimy i podajemy z
chlebkiem i dodatkami,
musztardą,
chrzanem,
ogórkiem kiszonym,
pomidorkami.