ßßß Cookit - przepis na Własne Cheeseburgery

Własne Cheeseburgery

nazwa

Wykonanie

6 bułek do hamburgerów
1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
jajko
posiekana kolendra/ opcjonalnie
posiekany szczypiorek/ opcjonalnie
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
pół łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
dodatki
pół główki sałaty lodowej
3 pomidory
1 ogórek
6 plasterków żółtego sera / opcjonalnie
czerwona cebula
sos do Hamburgerów
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy posiakaną drobniutko cebulę i przeciśniety przez praske czosnek. Następnie należy dodac musztardę, gałkę muszkatołową, majeranek, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek. Mięso podzielić na sześć części i wstawić do lodówki.
Mięso formujemy w krążki, lekko spłaszczamy i układamy kratce w piekarniku. Pod kratką umieszczamy brytfankę bo z mięsa będzie kapało. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na funkcji „grill” przez około 20-30 minut w 190ºC. Po połowie tego czasu obracam kotleciki na drugą stronę. Oczywiście mięso można upiec na prawdziwym grillu.
Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Gdy mięso jest już gotowe, układamy składniki na bułce. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie pomidor i ogórek, sos do hamburgerów, cebula, mięso. Podawać odrazu i życzę smacznego.
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/09/wlasne-cheeseburgery