Wykonanie
6
bułek do hamburgerów1/2 kg
mielonego mięsa wołowego lub wieprzowegomała
cebulaząbek
czosnkułyżeczka
musztardy Dijon
jajkoposiekana kolendra/ opcjonalnieposiekany szczypiorek/ opcjonalnieszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chilipół łyżeczki
majerankusólświeżo zmielony
pieprzdodatkipół główki
sałaty lodowej3
pomidory1
ogórek6 plasterków
żółtego sera / opcjonalnie
czerwona cebulasos do HamburgerówSposób przygotowania:Do
mięsa mielonego dodajemy posiakaną drobniutko
cebulę i przeciśniety przez praske
czosnek. Następnie należy dodac
musztardę,
gałkę muszkatołową,
majeranek,
chili,
sól,
pieprz i całe
jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekaną
kolendrę i
szczypiorek.
Mięso podzielić na sześć części i wstawić do lodówki.
Mięso formujemy w krążki, lekko spłaszczamy i układamy kratce w piekarniku. Pod kratką umieszczamy brytfankę bo z
mięsa będzie kapało. Tak przygotowane
mięso pieczemy w piekarniku na funkcji „grill” przez około 20-30 minut w 190ºC. Po połowie tego czasu obracam kotleciki na drugą stronę. Oczywiście
mięso można upiec na prawdziwym grillu.
Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Gdy
mięso jest już gotowe, układamy składniki na
bułce. Zaczynamy od posiekanej
sałaty, następnie
pomidor i
ogórek, sos do hamburgerów,
cebula,
mięso. Podawać odrazu i życzę smacznego.