Wykonanie
Domowy pasztet z
wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem
suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak.

SKŁADNIKI :500 g
wątróbki drobiowej1
udko z kurczakawłoszczyzna :
marchew,
pietruszka, kawałek
selera1
cebulasól,
pieprz,
ostra papryka do smaku1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
rozmarynu2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju60 g
masła6 -7
suszonych pomidorów z zalewy olejowejPRZYGOTOWANIE :Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr
wody, doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy
wywar. Po ostygnięciu
mięso z udka obieramy i wyjmujemy
marchew,
pietruszkę i
seler.
Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na
oleju.
Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do
cebuli oraz
majeranek,
rozmaryn,
mięso oraz pokrojone warzywa z
wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki
bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone
pomidory i dokładnie mieszamy.Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy.
Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu.Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje.Podajemy do
pieczywa, smacznego.
