Wykonanie
Jeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową. Galareta bardzo prosta i szybka w wykonaniu, bardzo często gości w moim domu. Polecam :)- 3
udka z kurczaka-
marchewka 2 szt.-
pietruszka, kawałek
selera-
czosnek 3 ząbki,
cebula-
pieprz w kulkach,
sól-
żelatyna- zielona
pietruszkaWykonanieUmyte i czyszczone udka przekładam do garnka, zalewam zimną
wodą, dodaję obrane warzywa wraz z
cebulą i
czosnkiem,
sól i
pieprz. Gotuję na wolnym ogniu jak rosół do miękkości
mięsa i warzyw. Kiedy udka i warzywa są miękkie, wyjmuje je z
wywaru, studzę.
Marchew kroję w plastry,
mięso z kurczaka obieram ze skóry i kości i dzielę na mniejsze porcje.Na dno miseczek ( u mnie salaterki ) najpierw układam po kilka listków zielonej
pietruszki, dodaje plasterki
marchewki i nakładam do pełna
mięso.
Wywar przecedzam, zagotowuję, do gorącego dodaje
żelatynę w/g przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszam do rozpuszczenia
żelatyny.
Wywarem z
żelatyną zalewam miseczki z
mięsem i odstawiam w chłodne miejsce. Po ostygnięciu przekładam do lodówki. Kiedy stężeje jest galareta jest gotowa :)Smacznego :)