Wykonanie
Jeśli macie czasami ochotę na słodką przekąskę, wcale nie trzeba od razu piec blachy ciasta, czy kupować pączka albo drożdżówki w piekarni. Że nie wspomnę o słodkich batonach! Można samodzielnie w domu w dosłownie 7 minut przygotować rewelacyjne batony
czekoladowo-
pomarańczowe na bazie naturalnych, zdrowych składników . Baton będzie słodki mimo, że bez
cukru i dosładzaczy, będzie
czekoladowy, choć z samym
kakao i będzie cudownie pachniał
pomarańczą. Możecie zaczarować takim batonem kogoś bliskiego, trenujący sportowiec Was zań ucałuje. Obiecuję, że się w nich zakochacie!

Dziś o świcie niebo było całe w
pomarańczy. A i dzień tak pięknie rozświetlony napawa radością, napełnia baterie dobrą, przedwiosenną energią. Zagapcie się w niebo w najbliższych dniach, rozejrzyjcie po uśpionej jeszcze przyrodzie. Już niebawem wybuchnie
zielenią, wiosną, oszołomi i pobudzi do nowego życia. A tymczasem posłuchajcie ze mną jak o "Orange Sky" śpiewa Alexi Murdoch ...Nie kręcą mnie zupełnie półki przy kasach w markecie, czy na stacji benzynowej wypełnione najróżniejszymi batonami, słodkimi
waflami, paczkami landrynek i cukrodajnych zapychaczy. Nie pamiętam dnia, kiedy ostatnio
jadłam Snickersa, czy Marsa, a wszelkie
mleczno-
czekoladowe przegryzki wzbudzają moją ogromną niechęć. Nie tylko dlatego, że są nieustającym polem walki mamy z kilkulatkiem " mamo kup" "nie kupię" "mamo, chociaż jednego", "no nie kupię", ale przede są najkrótszą
drogą do otyłości hodowanej już od najmłodszych lat. Oczywiście, że moje dzieci czasami zjedzą kupnego
wafla (Grześ, Prince
Polo), kupię im torebkę
cukierków czekoladowych Wedla,
galaretek w
czekoladzie, inną czy podręczną
słodycz. Jednak nie są to stałe pozycje w ich jadłospisie. Wolę zaproponować im domową bułeczkę
cynamonową, pudełko
jogurtu naturalnego z rewelacyjną
kokosową granolą, kawałek maminego ciasta. Ale kupuję im też dobrą
czekoladę, czy Batona warszawskiego. Ważne, by dzieci wiedziały, że można wybrać inaczej, zdrowiej, a często znacznie smaczniej niż to co najpopularniejsze w reklamie.

Jakieś dwa lata temu pierwszy raz spróbowałam batonów wegańskich, które wyprodukowane były wyłącznie z
suszonych owoców,
orzechów i ziaren. Lubię takie z
pestkami słonecznika i
płatkami owsianymi oblane
czekoladą. Fajne są Batony warszawskie produkowane w niewielkiej manufakturze, jednak jeśli miałabym sama dla siebie kupić "słosi" (jak mawiało się w moim domu rodzinnym na wyjątkową
słodyczową rozpustę), to pierwszym byłby genialny
czekoladowo-
pomarańczowy baton NAKD . Pierwszy kęs mnie po prostu obezwładnił, uwielbiam połączenie mocnego
czekoladowego smaku z nutą
pomarańczy . Sam baton nie należy do najtańszych - kosztuje ok 6-7 zł za 35g. Z tej miłości postanowiłam zrobić go taniej, w domu, rozkładając na czynniki pierwsze skład z opakowania no i oczywiście okazało się, że domowej produkcji baton, nawet z najlepszych składników jest kilkukrotnie tańszy!8,68zł - izraelskie
daktyle Medjoul 31zł/500g5,46zł -
orzechy nerkowca 39zł/1kg0,60zł -
rodzynki 12zł/kg0,84zł -
kakao Decomorreno 7zł/150g0,00zł - skórka otarta z
pomarańczyKOSZT 10 batonów - 15,58zł za 350g1 baton 35g kosztuje 1,56zł !

Taki fajny, wegański baton NAKD, na liście ma tylko naturalnych 5 składników, w tym żadnego
cukru,
syropu słodzącego, czy
miodu. Wyłącznie naturalne
suszone owoce,
orzechy,
kakao i
skórkę pomarańczową . Skórkę ocieram z niewoskowanych ekologicznych
pomarańczy z Sycylii, dodaję wyśmienite gorzkie
kakao, a także
orzechy nerkowca,
rodzynki i fantastyczne izraelskie
daktyle Medjoul, które są miękkie, mięsiste, niesamowicie słodkie i wręcz rozpływają się w ustach.
ORZECHY NERKOWCA - źródło węglowodanów,
białka i błonnika, zawierają witaminy C, B6, E, K, kwas foliowy, a także potas, magnez, selen i cynk. Wspierają działanie układu nerwowego,
sercowo-krwionośnego, dodają energii, poprawiają koncentrację oraz pamięć, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, zapobiegają wypadaniu włosów. Są jednymi z mniej kalorycznych
orzechów, często polecane przez dietetyków w dietach odchudzających.
DAKTYLE - w krajach arabskich, skąd pochodzą nazywane "
chlebem życia", są źródłem energii, uzupełniają potas, dostarczają witamin A, E, K, B6 i C (w zależności od odmiany
daktyli). Są polecane sportowcom (uzupełniają elektrolity), zapobiegają miażdżycy, dzięki zawartości błonnika wspomagają perystaltykę jelit, mają właściwości alkalizujące, obniżają zawartość glukozy we
krwi. Mają działanie antydepresyjne, wspomagają zdrowy sen, w krajach arabskich uznawane za afrodyzjaki.
RODZYNKI - zdrowe i smaczne naturalne źródło
jodu, boru oraz resweratrolu - przeciwutleniacza chroniącego komórki, a także witamin K, C, B6 oraz kwasu foliowego i błonnika. Cenione za właściwości obniżania ciśnienia
krwi oraz zwalczania bakterii powodujących próchnicę. Są doskonałym, naturalnym zastrzykiem energii dla sportowców, w polączeniu z
orzechami dość szybko dostarczają poczucia sytości.
KAKAO - uznawane za afrodyzjak, podstawowy składnik dobrej
czekolady, cenione za zawartość magnezu, cynku, żelaza, wapnia, chromu, manganu oraz flawonoidów i przeciwutleniaczy. Uznawane jest za źródło młodości, wspomaga koncentrację, zwalcza stres, działa jak naturalny antydepresant.SKÓRKA
POMARAŃCZY - źródło błonnika oraz flawonoidów wspomagających usuwanie tłuszczu z organizmu, poprawia trawienie, wzmaga apetyt, wspomaga w leczeniu gazów i zgagi. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarte w niej
olejki eteryczne mają właściwości uspokajające, redukujące stres, wspomagające zdrowy sen.I oto jest REWELACYJNY wegański, energetyczny baton, pełen
owoców,
orzechów,
kakao i cudownej nuty
pomarańczy . Obiecuję, że gdy już go zrobicie, od razu będziecie pamiętać, by następnym razem robić z podwójnej porcji. Szkolne batony Waszych dzieci będą
hitem, a i sami chętni zabierzecie je do pracy, na trening, czy stok narciarski.

Miękki, słodki od
owoców baton, z cudowną nuta
czekolady (od naturalnego
kakao) i
pomarańczy. Wystarczy wszystkie składniki zblendować na gładką pastę, uformować w batony i zapakować w pergamin. Zabierzcie takiego batona do pracy na drugie śniadanie, na trening (ma ok 150 kcal), wrzućcie dziecku do
śniadaniówki i koniecznie podzielcie przepisem ze znajomymi. Jest rewelacyjny!140-170g*
orzechów nerkowca lub blanszowanych
migdałów140g najlepszych
daktyli (waga bez pestki)50g
rodzynek18g ciemnego
kakao2-3g, czyli czubata łyżeczka skórki otartej z
pomarańczyOrzechy lub
migdały zmiksuj na
mąkę lub drobniutką
kaszę (jeśli lubisz chrupiące struktury w batonie), dodaj do blendera
daktyle,
rodzynki,
kakao i skórkę otarta z
pomarańczy i pulsując zmiksuj całość na gładką pastę. Jeśli
daktyle nie były zbyt mięsiste, a raczej mocno wysuszone, być może trzeba będzie dodać 1-2 łyżki wrzątku. Gdyby masa była zbyt luźna, dodaj jeszcze trochę zmiksowanych na pył
migdałów lub
nerkowców.Podziel masę na 10 części i uformuj 35 gramowe batony. Mogą to być kulki, które następnie włożysz do papilotki na muffinki lub podłużne batony, które zawiniesz w pergamin. I podziel się z kimś kogo lubisz, są pyszne :)* ilość
orzechów zależy od soczystości
daktyli. Najlepiej zmielić całość, wymieszać 140g z
daktylami,
potem ew dodać więcej
mąki orzechowej, gdyby masa była zbyt klejąca