ßßß
Składniki:Kasza jaglana 200 gDaktyle 10-15 sztMąka 3 pełne łyżki ( w wersji bezglutenowej polecam mąkę z amarantusa, ciecierzycy lub migdałową)Banan 3 sztKakao naturalne 3 pełne łyżkiMiks posiekanych orzechów 1/2 szk. ( u mnie orzechy nerkowca, brazylijskie, migdały, pestki słonecznika, siemię lniane, płatki migdałów)Sposób przygotowania:Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30 minut, dzięki temu będą bardziej miękkie i kleiste. Gdy daktyle zażywają kąpieli my zajmujemy się kaszą jaglaną. Kaszę przed gotowaniem płuczemy na sitku pod zimną wodą, następnie możemy przelać ją jeszcze wrzątkiem (ja często pomijam ten krok, bo zupełnie nie wyczuwam już goryczki kaszy) a następnie wrzucamy kaszę do wrzącej wody i gotujemy ok. 15-20 minut.
Banany kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy odciśnięte daktyle, kakao i mąkę, całość dokładnie blendujemy i przekładamy do miski. Do otrzymanej masy dodajemy posiekane orzechy oraz wystudzoną kaszę jaglaną. Jeśli chcecie by ciasto miało bardziej jednolitą konsystencję polecam zmiksować kaszę jaglaną po ugotowaniu. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Brownie w tym wydaniu jest mocno wilgotnym i dość wytrawnym ciastem. Jeśli lubicie słodsze wersje deserów możecie dodać do środka więcej daktyli, wzbogacić masę o rodzynki czy morele, a jeśli nie liczycie kalorii również kawałki czekolady. Jednak brownie w tej wersji to super zdrowa forma drugiego śniadania czy małej przekąski do kawki. Więcej o zdrowotnych walorach kaszy jaglanej przeczytasz w poście o jaglanych plackach śniadaniowych .PozdrawiamSmakUlaPodziel się...[Głosów:1 Średnia:5/5]