Wykonanie
Ostatnio prześladuje mnie brownie. Najpierw dopadło mnie zerkając z jakiejś gazetki promocyjnej, gdy byłam u mamy. Później kupując bilet, niby przypadkiem wyjrzało z nowej książki Ani Lewandowskiej… No cóż sami rozumiecie, że nie mogłam pozostać obojętna, więc zapraszam po przepis na brownie inaczej, wersja bezglutenowa. Dlaczego brownie inaczej? A bo wypełnione
kaszą jaglaną, bez dodatku
cukru i
jajek. Zainteresowani?

Składniki:
Kasza jaglana 200 g
Daktyle 10-15 szt
Mąka 3 pełne łyżki ( w wersji bezglutenowej polecam
mąkę z
amarantusa,
ciecierzycy lub
migdałową)
Banan 3 szt
Kakao naturalne 3 pełne łyżki
Miks posiekanych
orzechów 1/2 szk. ( u mnie
orzechy nerkowca, brazylijskie,
migdały,
pestki słonecznika,
siemię lniane,
płatki migdałów)Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30 minut, dzięki temu będą bardziej miękkie i kleiste. Gdy
daktyle zażywają kąpieli my zajmujemy się
kaszą jaglaną.
Kaszę przed gotowaniem płuczemy na sitku pod zimną
wodą, następnie możemy przelać ją jeszcze wrzątkiem (ja często pomijam ten krok, bo zupełnie nie wyczuwam już goryczki
kaszy) a następnie wrzucamy
kaszę do wrzącej
wody i gotujemy ok. 15-20 minut.
Banany kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy odciśnięte
daktyle,
kakao i
mąkę, całość dokładnie blendujemy i przekładamy do miski. Do otrzymanej masy dodajemy posiekane
orzechy oraz wystudzoną
kaszę jaglaną. Jeśli chcecie by ciasto miało bardziej jednolitą konsystencję polecam zmiksować
kaszę jaglaną po ugotowaniu. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Brownie w tym wydaniu jest mocno wilgotnym i dość wytrawnym
ciastem. Jeśli lubicie słodsze wersje deserów możecie dodać do środka więcej
daktyli, wzbogacić masę o
rodzynki czy
morele, a jeśli nie liczycie kalorii również kawałki
czekolady. Jednak brownie w tej wersji to super zdrowa forma drugiego śniadania czy małej przekąski do
kawki. Więcej o zdrowotnych walorach
kaszy jaglanej przeczytasz w
poście o jaglanych plackach
śniadaniowych .PozdrawiamSmakUlaPodziel się...[Głosów:1 Średnia:5/5]