Wykonanie
Nie
dawałam temu wypiekowi dużych szans; jaglanka z czekoladą? Z pewnością jest mało wyraziste, nudne i gliniaste. Na przepis wpadłam na serwisie Facet i Kuchnia, jednak chodziłam koło niego i chodziłam, myślałam i zastanawiałam się, aż nadszedł ten moment. Zrobiłam i zachwyciłam się, ponieważ ciasto jest mocno
czekoladowe, aromatyczne, chociaż raczej wytrawnie
czekoladowe i bliżej mu do deseru niż do ciasta. Dla miłośników
czekolady idealne. Dodatkowo, robi się je szybko i łatwo, krótko piecze i gotowe.

Składniki:100g
kaszy jaglanej3 łyżki
oleju kokosowego6 łyżek
kakao150g
gorzkiej czekolady - do rozpuszczenia50g
czekolady - do posiekania6 dużych
daktyli2 łyżeczki
kardamonu150g
orzechów: po 50g włoskich, laskowych,
nerkowców50g
siemienia lnianego2 średnie
banany2 łyżki
masła orzechowego100g
mąki z
orzechów włoskich, laskowych albo innych ( ja użyłam
mąki z
migdałów)1-2 łyżki
kakao do dekoracji

Jak zrobiłam:1.
Kaszę wypłukałam, ugotowałam w proporcjach 1 część
kaszy na 3 części
wody;
kaszę zalałam
wodą i gotowałam na małym ogniu około 15 minut.2. 150g
czekolady rozpuściłam w kąpieli
wodnej ( garnku umieszczonym w drugim garnku z
wodą tak, żeby dno nie dotykało
wody ).
Banany rozgniotłam widelcem na papkę. 50g
czekolady posiekałam.3.
Kaszę,
olej kokosowy i
daktyle zblendowałam na krem. Mikserem wymieszałam krem z
kaszy z roztopioną
czekoladą,
siemieniem lnianym,
mąką orzechową,
kardamonem, rozgniecionymi
bananami i
masłem orzechowym. Dodałam posiekaną
czekoladę i wymieszałam. Ręką wmieszałam do masy
orzechy - większe posiekałam.4. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 30 minut. Piekłam w 180'C przez około 40 minut. Kiedy wystygło, posypałam
kakao.

Doskonałe aromatyczne i bardzo
czekoladowe ciasto, którego walorów dietetycznych nie trzeba zachwalać; bez
cukru,
mąki czy
masła, ciasto - deser wyjątkowe.