Wykonanie
Przepis znalazłam na jednym blogu, ale oczywiście pozmieniałam po swojemu na to, co miałam pod ręką. ;) Moja wersja
banana bread, to zbite ciasto z minimalną ilością tłuszczu i bez dodatku
cukru.Kawałek takiego ciacha, to idealne pożywne śniadanie. Nada się też na deser. ;)Aha. Keksówka mi się schowała i nie chce się znaleźć! Musiałam upiec w formie.. w kształcie
serca. Wam na pewno wyjdzie ładniej!

Składniki:2 duże
banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)4 łyżki
oleju kokosowegomały
jogurt naturalny3 łyżki
masła orzechowego6
daktyli40g
nerkowców (lub innych
orzechów) - czyli garść ;)1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli2 łyżki
kakao3 szklanki
mąki (ja użyłam orkiszowej)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Banany rozgnieść z
olejem i
masłem orzechowym.Do powstałej papki dodać
jogurt, wymieszać.
Orzechy i
daktyle posiekać, dodać do ciasta.Dodać
cynamon,
sól,
kakao, wymieszać.Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i całość wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
masłem (ja posmarowałam
olejem kokosowym).Piec przez 50-55 minut w 180 stopniach.