Wykonanie
Czasami chodzi za człowiekiem coś słodkiego, kusi i kusi, aż w końcu wychodzi z człowieka ludzka natura i poddaje się tejże ochocie. Dziś dopadł mnie taki słodki kusiciel i postanowiłam upiec szybkie ciasto. Zdrową wersję murzynka urozmaiciłam podduszonymi
jabłkami, gdyż miałam ich dużo i wołały już do mnie, aby coś z nimi zdziałać. Muszę przyznać, że wyszedł mi świetny pogromca kuszącego apetytu. Wystarczy niewiele składników i niecała godzina, aby delektować się taką pysznością.

Składniki:3 szklanki
mąki orkiszowej4
jajka3-4
jabłka (ja miałam 4 mniejsze)1 szklanka
cukru trzcinowego1 duży
jogurt naturalny (400 gram)6 łyżek
kakao4 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
sody oczyszczonejSzczypta
soli himalajskiej
Olej kokosowy do wysmarowania blachy (może być inne tłuszcz)Przygotowanie:Zaczęłam od
jabłek, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam je do garnka i podlałam lekko
wodą, dodałam 1 łyżkę
cukru trzcinowego i podgotowałam, aż wyparowała cała
woda. Następnie lekko rozgniotłam
jabłka widelcem, tak, aby tworzyły dość gładką masę. Zostawiłam do ostygnięcia.Piekarnik podgrzałam do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza
olejem kokosowym) dokładnie wymieszałam za pomocą miksera i gotową masę wylałam na okrągłą formę, wysmarowaną
olejem kokosowym. Piekłam w piekarniku przez 40 minut, warto na bieżąco patrzeć, jeżeli ciasto się przypala lekko od góry, można nieco zmniejszyć temperaturę (do 170 stopni na ostatnie 10-15 minut) albo przykryć folią aluminiową. Życzę smacznego!
