ßßß
Składniki:3 szklanki mąki orkiszowej4 jajka3-4 jabłka (ja miałam 4 mniejsze)1 szklanka cukru trzcinowego1 duży jogurt naturalny (400 gram)6 łyżek kakao4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki sody oczyszczonejSzczypta soli himalajskiejOlej kokosowy do wysmarowania blachy (może być inne tłuszcz)Przygotowanie:Zaczęłam od jabłek, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam je do garnka i podlałam lekko wodą, dodałam 1 łyżkę cukru trzcinowego i podgotowałam, aż wyparowała cała woda. Następnie lekko rozgniotłam jabłka widelcem, tak, aby tworzyły dość gładką masę. Zostawiłam do ostygnięcia.Piekarnik podgrzałam do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) dokładnie wymieszałam za pomocą miksera i gotową masę wylałam na okrągłą formę, wysmarowaną olejem kokosowym. Piekłam w piekarniku przez 40 minut, warto na bieżąco patrzeć, jeżeli ciasto się przypala lekko od góry, można nieco zmniejszyć temperaturę (do 170 stopni na ostatnie 10-15 minut) albo przykryć folią aluminiową. Życzę smacznego!