Wykonanie
Jak już się na pewno przekonaliście, bardzo lubię omlety, i to w różnej postaci:).Ostatnio jednak, żądzą wariacje na słodko z
mąką kokosową i dodatkami. Są pyszne, zdrowe i sycące, a do tego do złudzenia przypominają najsmaczniejszy deser, co świetnie przydaje się na diecie.Co tu więcej pisać, zobaczcie sami...
Składniki:3
jajka3 czubate łyżki
mąki kokosowejszczypta
soli1 średniej wielkości
banangarść pokrojonych
daktyli bez dodatku
cukru1 łyżeczka
oleju kokosowegoczubata łyżka
jogurtu naturalnegowiórki kokosowe i
cynamon do posypania
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy widelcem aż lekko się spienią. Dodajemy
mąkę,
sól, pokrojone
daktyle i dokładnie mieszamy.Połowę
banana kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do
jajek.Na małej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy. Następnie wykładamy ciasto i smażymy omleta pod przykryciem na małym gazie. Gdy góra omleta się zetnie, delikatnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (omlet powinien
mieć złocisty kolor).Po krótkiej chwili omlet zdejmujemy z patelni, wykładamy na talerz. Następnie dekorujemy
jogurtem naturalnym, plasterkami
banana (z połówki, która nam została) oraz posypujemy wiórkami i
cynamonem.Gotowe:)
Smacznego...