Wykonanie
Czasem dopada mnie chęć na coś słodkiego. Tu, teraz, natychmiast. I niby sklepowe przekąski są fajne, bo zwykle wystarczy otworzyć opakowanie, i nie trzeba nic przygotowywać, ale zdecydowałam, że zrobię kulki
daktylowe. Wyszło tak z kilku powodów. Po pierwsze planowałam je zrobić już dawno, tylko jakoś się nie składało, a po drugie mój syn nie może jeść właściwie większości słodkości ze sklepu, i mówiąc szczerze, u nas w domu rzadko można znaleźć kupne przekąski i
słodycze. Po trzecie i najważniejsze- zrobienie kulek zajęło nam jakieś 15 minut, to naprawdę super szybka przekąska. Fajna w smaku, a co najfajniejsze możecie kombinować według własnego gustu. Wersji na kulki
daktylowe są tysiące, ale ja zdecydowałam się na taką:) Idealnie sprawdziły się jako szybka, słodka przekąska.
Składniki:150
daktyli- namocz je w wodzie, jeśli są twardegarść
migdałów (całych bez skórki)łyżeczka nasion chiałyżeczka
siemienia lnianegołyżka
kakao- ciemnegołyżeczka
oleju kokosowegomąka kokosowaWykonanie:Zmiksuj
migdały,
kakao,
olej kokosowy, nasiona chia i
siemię lniane. Następnie dodaj
daktyle i ponownie zmiksuj. Dodaj tyle
mąki kokosowej, aby masa łatwo dała się formować w kulki. Każdą kulkę obtocz jeszcze w
mące kokosowej- możesz użyć także
wiórków kokosowych.Smacznego!