Wykonanie
Daktyle są cudowny składnikiem. Wystarczy chwila, by wyczarować z nich przepyszną słodką przekąskę. Słodką zdrową alternatywę dla kupnych faszerowanych chemią i barwnikami
słodyczy. Na zdjęciach widoczne są
daktylowe trufle w kształcie
jajek - przygotowałam je na Wielkanoc, stąd kształt. Można je z powodzeniem wykorzystać np. do dekoracji mazurka :)
Składniki:200g
daktyli bez pestek2 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżki
oleju kokosowego1 szkl. ekspandowanych ziaren
amarantusaSposób przygotowania:
Daktyle zalej gorącą
wodą i odstaw na pół godzinki. Odcedź je, wrzuć do malaksera, dodaj
kakao i
olej. Zmiksuj na gładką masę. Do pasty wsyp
amarantus, wymieszaj dokładnie i ulep
trufle o dowolnych kształcie. Możesz obtoczyć je w
amarantusie, wiórkach
kokosowych lub posiekanych migdałach.Przed jedzeniem schłódź w lodówce.