Wykonanie

Cześć! Brzuchy nadal pełne? A może czujecie niedosyt i dojadacie ukradkiem pozostałości świąteczne? W końcu pierniczki i serniki same się nie zjedzą...ale jeśli już dojedliście wszystko, to czas przygotować Sylwestrowe przekąski. U mnie z pewnością pojawią się powyższe pralinki. Swoją
słodycz zawdzięczają suszonym
owocom, więc jest to wersja całkowicie zdrowa i dietetyczna. Takie pralinki są także dobrym pomysłem na prezent dla
bliskich. Chyba każdy lubi być obdarowywany domowymi wyrobami :)Składniki:1 szklanka
orzechów włoskich3/4 szklanki
daktyli1/4 szklanki suszonych
śliwek1/2 łyżeczki
przyprawy piernikowej1 łyżeczka kandyzowanej skórki z
pomarańczymigdały,
orzechy lub
kakao do obtoczeniaPrzygotowanie:
Orzechy mielimy na grubą
mąkę w blenderze lub młynku do
kawy.
Suszone owoce moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie. Po około 5 minutach odlewamy
wodę i dodajemy je do
orzechów (jeśli
owoce są bardzo duże możemy je posiekać). Dokładamy kandyzowaną skórkę z
pomarańczy oraz
przyprawę i całość porządnie mielimy na kleistą masę.Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kuleczki. Ja dodatkowo obtoczyłam je w mielonych migdałach, a niektóre w
kakao.Smacznego :)
