Wykonanie
Minęły 2 miesiące od Bożego Narodzenia, a ja dopiero teraz publikuję ten przepis... przyda się na przyszłe Święta :).Spieszę się, podzielić się z
wami rodzinnym przepisem na barszcz do picia podawany z krokietami. Pamiętam, że musiał zawsze być podawany przez moją Mamę na różnych imprezach rodzinnych, bo udział gości był uzależniony od obecności barszczu na
stole. Jak będzie barszczyk to przyjdę, mawiał mój wujek.Niektórzy z Was pewnie zaraz się oburzą, co to barszcz? Bo przecież barszcz robi się z kiszonych
buraków!Zapewniam, że niekoniecznie. Dlatego dzielę się typ przepisem z Tymi, którzy chcą spróbować innego sposobu na barszcz.Zresztą, kto kosztował u mnie, od razu chciał przepis.Polecam :)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na barszcz:4
buraki czerwone, większe1 spora
marchew2 większe
pietruszki½
seleraporok. 60-70 dkg
mięsa z kością np.
łopatka z tłuszczem i z kością
cebula2
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegoolej3 ząbki
czosnku2 łyżki z górką
majerankusól,
pieprz,
ocet (
sok z cytryny)Składniki na krokiety:naleśnikizmielone ugotowane
mięso (to z barszczu)
cebulaolej,
sól,
pieprzmajeranekWykonanie:1. Trzy sztuki
buraczków pokrój na mniejsze części, a jednego odłóż. Dodasz go na samym końcu, aby wzmocnić czerwony kolor.2. Do jednego garnka włóż pokrojone na mniejsze części pokrojone
buraki, zalej
wodą ( w ilości ok. 1-1,5 litra) i gotuj ok. 20 minut.3. Po tym czasie wyciągnij
buraki, a
wywar dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Wlej łyżkę
octu i sprawdź smak. Ma być lekko kwaśny.4. Do drugiego większego garnka włóż
mięso, wszystkie warzywa, oprócz
cebuli,
listki laurowe,
ziele angielskie,
czosnek. Zalej
wodą w ilości ok. 2-3 litrów i gotuj aż
mięso będzie ugotowane.
5. Wyciągnij wszystkie składniki z
bulionu (włącznie z
mięsem).6. Wlej
wywar buraczany do
wywaru mięsnego.7. Na
oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę
cebulę i dodaj do wymieszanych
wywarów.8. Do połączonych
wywarów, po dodaniu
cebuli, dodaj
majeranek, pokrojonego czwartego
buraka i chwilkę gotuj.9. Dopraw do smaku, sprawdź czy nie brakuje
octu. Ten czwarty
burak dodawany jest „dla koloru. Sprawdź smak barszczu. W miarę potrzeby dodaj
soli,
octu. Pamiętaj żeby
soli i
octu dodawać stopniowo, żeby nie przedobrzyć .
Ocet (kwas) wzmacnia kolor.10. Ostatnią czynnością jest przecedzenie barszczu.Wykonanie krokietów:1.
Mięso, które ugotowano w wywarze do barszczu zmiel w maszynce.2. Usmaż
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i dodaj ją razem z tłuszczem na którym się smażyła do
mięsa.3. Dopraw do smaku.4. Usmaż naleśniki.5. Na każdy naleśnik wykładaj ok. 1 łyżki farszu i
zwiń jak krokiety.6. Obtaczaj krokiety w rozkłóconym
jajku, a następnie w
bułce tartej.7. Smaż krokiety i podawaj gorące razem z barszczykiem.UWAGI:Zamiast
octu można dodać koncentratu z
buraków, soku buraczanego, ale zawsze dodawaj trochę, sprawdzaj smak i dodawaj więcej w razie potrzeby.