Wykonanie
Gdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy w ukraińskiej restauracji wiedziałam, że
będę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak wynagradza nam wszystko.1 szklanka
suchej fasoli Piękny Jaś1 ząbek
czosnku4
buraczkiok. ½ kg
mięsa i kości do nagotowania
wywaru1
marchewka1
pietruszkakawałek
porapół małej główki
kapusty1
cebula2
ziemniakinatka pietruszkisok z cytryny½ szklanki
śmietanySól,
pieprz,
majeranek2
listki lauroweziele angielskie1.
Fasole zalać
wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą
wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości.2.
Buraczki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.3.
Mięso i kości włożyć do garnka zalać
wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości
mięsa. Następnie wyjąć z
wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki.4. Do
mięsnego wywaru dodać,
listki laurowe,
ziele angielskie i pokrojone w kostkę
marchewkę,
pietruszkę i
ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego
pora,
kapustę i podsmażoną
cebulę. Zagotować dodać
fasolę wraz z
wywarem i
mięso. Na samym końcu dodać starte
buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać
sok z cytryny,
majeranek,
pieprz, posiekaną
natkę pietruszki i ewentualnie
sól. Przed podaniem na talerz włożyć łyżkę
śmietany.