ßßß Cookit - przepis na 155. Barszcz ukraiński

155. Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Gdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy w ukraińskiej restauracji wiedziałam, że będę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak wynagradza nam wszystko.
1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś
1 ząbek czosnku
4 buraczki
ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
pół małej główki kapusty
1 cebula
2 ziemniaki
natka pietruszki
sok z cytryny
½ szklanki śmietany
Sól, pieprz, majeranek
2 listki laurowe
ziele angielskie
1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości.
2. Buraczki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
3. Mięso i kości włożyć do garnka zalać wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości mięsa. Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki.
4. Do mięsnego wywaru dodać, listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać sok z cytryny, majeranek, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sól. Przed podaniem na talerz włożyć łyżkę śmietany.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/08/barszcz-ukrainski.html