ßßß Cookit - przepis na Kurczak kokosowy

Kurczak kokosowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
Kurczak kokosowy - składniki:
200 ml mleka kokosowego
4 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w plastry
5 cm świeżego imbiru obranego ze skórki i drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku
posiekane 2 źdźbła trawy cytrynowej
drobno posiekane 2 zielone chilli
posiekane 8 kawałków kurczaka bez skórki
2 łyżeczki curry starta skórka z limonki ryż pęczek bazylii
porwany pęczek kolendry
posiekany
Kurczak kokosowy - sposób przygotowania: Olej rozgrzać w rondlu, dodać cebulę, imbir, czosnek, trawę cytrynową, chilli. Smażyć na małym ogniu przez 10 min. Dodać kurczaka, smażyć przez kolejne 5 min, przysmażając go z każdej strony. Wymieszać z curry, skórką z limonki, solą i pieprzem. Dodać mleko kokosowe i 200 ml gorącej wody. Dusić przez 40 min. Nie dopuścić do wrzenia, aby mleko się nie ścięło. Posypać ziołami, podawać z ryżem (najlepiej tajskim).
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/23183923/kurczak kokosowy/p