ßßß Cookit - przepis na Wegańskie curry z dynią

Wegańskie curry z dynią

nazwa

Wykonanie

I znowu dynia. Dziś zupełnie w nowej odsłonie - w pikantnym curry. Nie ukrywam, że pasuje do niego idealnie. Ponownie udowadniamy, że dynia nie jest nudna i że można z niej wyczarować masę przepysznych potraw. Dla ułatwienia gotowania użyliśmy gotowej żółtej pasty curry, kupionej w sklepie z kuchnią orientalną. Można ją także zrobić samemu ze świeżych składników i według własnych proporcji. Najpopularniejszymi składnikami pasty curry są: cebula, świeży imbir, czosnek, chilli, skórka limonki, trawa cytrynowa, sól, a także uprażone na suchej patelni, a potem zmielone przyprawy: kardamon, pieprz, kolendra, kurkuma, cynamon, goździki. Uważam jednak, że z czystym sumieniem można użyć gotowej pasty (starcza na bardzo długo), gdyż te dostępne w sklepach z kuchnią orientalną są bardzo dobrej jakości.
(2 porcje)
- 300 g dynie - bez pestek i skóry (u mnie mieszanka Ambar i Buttercup)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 duża łyżka żółtej pasty curry - ja używam takiej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 5-6 listków limonki kaffir
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- do podania: listki świeżej kolendry
- opcjonalnie: ryż jaśminowy
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz dużą łyżkę żółtej pasty curry. Podsmażam ją z cebulą i czosnkiem ok. 5 min.
Następnie dodaję puszkę mleka kokosowego oraz pokrojoną w średnią kostkę dynię . Wszystko duszę na wolnym ogniu.
Po chwili wrzucam listki limonki kaffir, 1 łyżeczkę brązowego cukru i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Duszę aż dynia zmięknie. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę żółtej pasty curry.
Podaję posypane listkami świeżej kolendry. Można też podać w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/11/weganskie-curry-z-dynia.html