ßßß
wegańskie bezglutenowe(2 porcje)- 1 duży lub 2 małe bakłażany- 200 g szpinaku- 1 duża cebula- 2-3 ząbki czosnku- ok. 1 duża łyżka żółtej pasty curry - ja używam takiej- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)- 5-6 listków limonki kaffir- 1 łyżeczka brązowego cukru- sól, pieprz- olej roślinny do smażenia- do podania: listki świeżego szpinaku- opcjonalnie: ryż jaśminowyPokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz dużą łyżkę żółtej pasty curry. Podsmażam ją z cebulą i czosnkiem ok. 5 min.Następnie dodaję pokrojonego w większą kostkę bakłażana. Chwilę duszę pod przykryciem.Wlewam puszkę mleka kokosowego oraz 3/4 szpinaku. Wszystko duszę na wolnym ogniu.Po chwili wrzucam listki limonki kaffir, 1 łyżeczkę brązowego cukru i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Duszę aż bakłażan zmięknie i zacznie się rozpadać. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę żółtej pasty curry. Chwilę przed końcem gotowania wrzucam pozostałą część szpinaku.Podaję posypane listkami świeżego szpinaku. Można też podać w towarzystwie ryżu jaśminowego.Smacznego!