ßßß Cookit - przepis na Curry z bakłażanem i szpinakiem

Curry z bakłażanem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Ach... Święta święta i po świętach... U mnie to zwykle pora, gdy na potrawy mączne patrzę z niemałym przerażaniem, a słodkie omijam baaardzo szerokim łukiem. Trwa to zwykle do tygodnia, potem zapominam o świątecznym obżarstwie i wracam do starych kapci - na szczęście bardzo wygodnych, ekologicznych i zdrowych. Ostatnio przygotowałam curry - pełne smaku, aromatyczne. Curry, które od razu poprawiło mi humor i zrelaksowało. Może i Wy się skusicie?
wegańskie bezglutenowe
(2 porcje)
- 1 duży lub 2 małe bakłażany
- 200 g szpinaku
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 duża łyżka żółtej pasty curry - ja używam takiej
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 5-6 listków limonki kaffir
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- do podania: listki świeżego szpinaku
- opcjonalnie: ryż jaśminowy
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz dużą łyżkę żółtej pasty curry. Podsmażam ją z cebulą i czosnkiem ok. 5 min.
Następnie dodaję pokrojonego w większą kostkę bakłażana. Chwilę duszę pod przykryciem.
Wlewam puszkę mleka kokosowego oraz 3/4 szpinaku. Wszystko duszę na wolnym ogniu.
Po chwili wrzucam listki limonki kaffir, 1 łyżeczkę brązowego cukru i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Duszę aż bakłażan zmięknie i zacznie się rozpadać. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę żółtej pasty curry. Chwilę przed końcem gotowania wrzucam pozostałą część szpinaku.
Podaję posypane listkami świeżego szpinaku. Można też podać w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/04/weganskie-curry-z-bakazanem-i-szpinakiem.html