ßßß
            
        
Składniki na 8 porcji :50 dag grzybów leśnych świeżych20 g suszonych grzybów leśnychwłoszczyzna1 cebula2 łodyżki selera naciowego1-2 ząbki czosnku3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1/2 łyżeczki suszonego tymianku1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu5 średnich ziemniaków100 ml śmietany 30%łyżka posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanego świeżego koperkusólpieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Świeże grzyby oczyścić, umyć, duże pokroić na kawałki. Cebulę obrać , posiekać. Seler naciowy posiekać na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na niej cebulę, seler naciowy oraz grzyby (aż wypuszczą sok). Następnie przykryć i dusić około 10 minut.Do garnka wlać 2 -2,5 litra zimnej wody, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, suszone grzyby oraz obraną włoszczyznę, zagotować wywar.Wyjąć marchew, pietruszkę i seler. Marchew pokroić na plastry, seler i pietruszkę w kostkę, następnie wrzucić do wywaru grzybowego.Dodać zasmażone grzyby, cebulę i seler naciowy z patelni. Gotować 45 – 60 minut na małym ogniu.Następnie dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. Dodać tymianek oraz rozmaryn. Zupę zagęścić śmietaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany na drobno koperek. Zamieszać i gotować jeszcze 5-10 minut.