ßßß
Składniki na 3-4 porcje:200 g piersi z kurczaka½ główki sałaty lodowej2 pomidory1 ogórek świeży1 cebula średniej wielkości100 g sera pleśniowego (brie, camembert)2 łyżki oliwy extra virginPesto bazyliowo – pietruszkowe:½ pęczka natki pietruszki20 listków bazylii1 ząbek czosnku1 łyżeczka miodu1 łyżka stołowa bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich bądź nerkowca5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virginsok z ½ cytrynysól, pieprzSposób przygotowania:Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć na rumiany kolor na dwóch łyżkach oliwy. Następnie wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, po czym odstawić do wystudzenia.Ser pokroić w plastry. Sałatę lodową opłukać i porwać na kawałki.Pomidory pokroić w ósemki, ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry.Pesto bazyliowo – pietruszkowe:W blenderze zmiksować pozostałą oliwę z orzechami, miodem, pietruszką, bazylią, czosnkiem i sokiem z cytryny.Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Wykończenie:Pierś z kurczaka pokroić w plastry.W naczyniu przeznaczonym na sałatkę układać warstwami warzywa.Na górze ułożyć plastry kurczaka na przemian z serem.Całość polać pietruszkowo – bazyliowym pesto.
