Wykonanie
21 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemWiosna, a zatem
pora na świeże
warzywa i owoce.
Sałatka z
kurczakiem i
serkiem pleśniowym to doskonały pomysł na otwarcie zielonego sezonu. Nieodłącznym składnikiem sałatki jest pesto
bazyliowo –
pietruszkowe, które nadaje potrawie bardzo oryginalny i charakterystyczny smak. W przepisie źródłowym, który znalazłam wśród składników były także
czarne oliwki, lecz ich brak nie zakłóca zupełnie smaku i wyrazistości potrawy.
Sałatka z
serkiem camembert to idealny pomysł na pyszne śniadanie bądź przystawkę.
Składniki na 3-4 porcje:200 g
piersi z kurczaka½ główki
sałaty lodowej2
pomidory1
ogórek świeży1
cebula średniej wielkości100 g
sera pleśniowego (
brie,
camembert)2 łyżki
oliwy extra virginPesto
bazyliowo –
pietruszkowe:½ pęczka
natki pietruszki20 listków
bazylii1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
miodu1 łyżka stołowa bardzo drobno posiekanych
orzechów włoskich bądź
nerkowca5-6 łyżek
oliwy z oliwek extra virginsok z ½
cytrynysól,
pieprzSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą
wodą, doprawić
solą oraz
pieprzem i obsmażyć na rumiany kolor na dwóch łyżkach
oliwy. Następnie wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, po czym odstawić do wystudzenia.
Ser pokroić w plastry.
Sałatę lodową opłukać i porwać na kawałki.
Pomidory pokroić w ósemki,
ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry.Pesto
bazyliowo –
pietruszkowe:W blenderze zmiksować pozostałą
oliwę z
orzechami,
miodem,
pietruszką,
bazylią,
czosnkiem i
sokiem z cytryny.Sos doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Wykończenie:
Pierś z kurczaka pokroić w plastry.W naczyniu przeznaczonym na
sałatkę układać warstwami warzywa.Na górze ułożyć plastry
kurczaka na przemian z
serem.Całość polać
pietruszkowo –
bazyliowym pesto.