Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor KiniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (26 głosów)makaron kolanka1 opakowanie szpinaku mrożonegowarzywa mrożone lub świeże1 pojedyncza pierś z kurczaka2 ząbki czosnkustarty ser żółtyłyżka masła1/3 kostki rosołowej1 kostka knorr z oliwą do makaron u3 łyżki śmietany 18 proc.pieprzsólbazyliaestragontymianekpapryka ostrosłodkaMakaron ze szpinakiem i kurczakiem - sposób przygotowania: Makaron gotujemy (najlepiej z knorrem z oliwą z oliwek). Kroimy drobno kurczaka i posypujemy solą, pieprzem, estragonem, bazylią i papryką a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni. Lepiej na oliwie, a nie na oleju. Warzywa (ja wolę mrożone) dusimy około 8 min na patelni, następnie dodajemy bazylię, sól i tymianek i podsmażamy około 2 min. Na drugiej patelni roztapiamy łyżkę masła z 1/3 kostki bulionu i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy około pół opakowania mrożonego szpinaku i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 8 min. Potem odkrywamy i dodajemy 2-3 łyżek śmietany. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość dodajemy do odcedzonego makaronu i mieszamy z warzywami i podsmażonym kurczakiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Potem wyciągamy, kładziemy na drewienku i zapraszamy do stołu. Smacznego.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu