Wykonanie
Mediolańskie minestrone - składniki:
filet z kurczaka2
marchewki4 małe
ziemniaki1
cebula1
cukinia1
zielona papryka5 dużych
pieczarek4 duże ząbki
czosnku2 łyżki stołowe
koncentratu pomidorowego lub 2
pomidory1 kostka
bulionumała puszka
czerwonej fasoligarść
makaronu (świderków lub kokardek)łyżka
oreganołyżka
bazyliioliwa z pestek
winogron do smażenia piersi
sól2 łyżki
masłaMediolańskie minestrone - sposób przygotowania: 1. Ugotuj
makaron z łyżką
oliwy aldente. Odcedź.odstaw2. Przygotuj pierś do smażenia. Umyj, wykrój to co niepotrzebne, rozklep i smaż posoloną na
oliwie. Odstaw, ostudź i pokrój w kostkę.3. Zagotuj 4 szklanki
wody w dużym garnku, aby
woda była tylko do połowy naczynia'i dodaj pokrojoną w plasterki
marchew, w kostkę
ziemniaki i rozdrobnioną kostkę knorra, zagotuj, zmniejsz ogień4. Na dużej patelni rozgrzej
masło, dodaj posiekaną
cebulę, posiekany
czosnek. Zeszklij nie podpalając. Dodaj pokrojoną
zieloną paprykę i pokrojone w plasterki
pieczarki oraz
cukinię w plastrach. Posyp wszystko
bazylią i
oregano. Duś pod przyryciem 10 min.5. Przełóż wszystko do garnka z marchwią i
ziemniakami. Dodaj
koncentrat pomidorowy. Zagotuj6. Na koniec do garnka wskakuje miękka odcedzona
fasola z puszki, kostki
kurczaka i ugotowany
makaron. Można dodać do zupy łyżkę
masła. A podczas duszenia
papryki więcej
oregano i
bazylii. W zależności od gustu, ilość koncentratu lub
pomidorów może się zmieniać.Smacznego!!!!!!!!!!!