Wykonanie
Mój powrót do życia zaczynam od Lasagne jest z warzywami jak w nazwie, lecz ze względu na wcześniej wymieniony powód musiałam wkomponować tam mięcho :)


składniki:~makaron lasagne, ok 6-8 płatów,~30 dag
mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego,~średnia
cebula,~4-5 ząbków
czosnku,~~puszka
pomidorów rozdrobnionych/całych,~dwie łyżki
koncentratu pomidorowego,~pół
czerwonej papryki,~średnia
cukinia,~2
marchewki,~10 dag
startego sera żółtego,~15 dag
pieczarek,~papryczka
chilii,~200ml
bulionu warzywnego,~4 łyżki
oliwy,~przyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,słodka i
ostra papryka
Wykonanie: na patelni rozgrzać
oliwę podsmażyć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
czosnek, dodać do niego pokrojony w dość grubą kostkę
cebulę, zeszklić. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć
marchew i również wrzucić na patelnie. Dodać
pieczarki i
papryki aż będą miękkie. Następnie zalać
pomidorami i koncentratem wymieszanym w ciepłym
bulionem. Jeżeli ktoś ma podobne preferencję, na osobnej patelni bez tłuszczu (ponieważ
wieprzowina ma sporo w sobie tłuszczu, chyba, że jest do chuda
wołowina- wtedy usmażyć na łyżce
oleju) i wymieszać z sosem. Chociaż
mięsko wg mnie jest tutaj zbędne. Przyprawić dodając po łyżeczce
oregano,
bazylii,
papryk w proszku, posolić i popieprzyć. Na oddzielnej patelni, chyba, że posiadacie grill elektryczny, na
oliwie podsmażyć na większym ogniu pokrojoną w plastry
cukinię opruszoną
pieprzem.

Układamy w naczyniu żaroodpornymI tak kolejno na spód układamy sosik, ze względu na to, że wcześniej nie podgotowuje
makaronu sos ma być wszędzie aby płaty nie były twarde.

Na sosik surowy
makaron
Na płaty sosik :)

Na sosik
cukinieA na
cukinie zaskakująco sos :)I powtórzyć zabiegNiestety nie przewidziałam, że może być u mnie za małe naczynie i ledwo się zmieściło :)

Tak zrobioną lasagne przykrywamy folią aluminiową lub górną częścią naczynia, żeby danie zbyt dużo
wody nie utraciło i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 30 min. Po tym czasie sprawdzamy szpikujcem czy aby na pewno
makaron się "dogotował" i posypujemy małą ilością
sera żółtego, nie polecam
mozzarelli ponieważ lasagne i tak jest dość płynna, nie przykrywać, i wstawić na ost 10 minut.

I gotowe, szpatułką kroimy na części i wyjmujemy na talerzyk, Nie mam zdjęcia porcji, ale proszę uwierzyć było dobre :)Tak naprawdę można użyć dowolnych warzyw, można z niektórych zrezygnować, albo zamienić na
brokuły,
cukinie na
bakłażana. Wedle własnych upodobań. Myślę, że z samymi
pieczarkami byłaby również smaczna. Przygotowanie ze wszystkimi wymienionymi składnikami jest dość czasochłonna ale myślę, że warto,Chociaż, lepsza byłą odgrzewana na drugi dzień :p :)Smacznego :) :)