ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (25 głosów)1 paczka makaronu lasagne3 kg świeżego szpinaku (same listki)1 kg sera białego (półtłusty)4 jaja3 ząbki drobno posiekanego czosnkusos: 4 łyżki masła3 łyżki mąki3/4 l mleka1 liść laurowyskórka z cytrynysólpieprzgałka muszkatołowaparmezan do posypaniaLasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania: Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan powinien się zazłocić.Polacy wybrali swoją ulubioną potrawę ze szpinakiem
; 2. Naleśniki ze szpinakiem 3. Pierogi ze szpinakiem 4. Lasagne ze szpinakiem  Blog tygodnia: Brulion z przepisami
dzieciństwa. Przepis Sylwii: Lasagne ze szpinakiem (forma 25 x 20 cm) 250g świeżego szpinaku 500g serka ricotta 2 puszki pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, bazylia odrobina soku z cytryny 500ml mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki masła garść startego na tarce żółtegoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu