ßßß
Marta PłóciennikCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)makaron typu wstążki - 200 gramówświeże krewetki - 400 gramów (tak wiem że to dwa razy większa porcja od porcji makaron u jednak po obraniu wyjdzie tego znacznie mniej)gęsta śmietana - 100 gramówmser roquefort - 100 gramówświeży szpinak - dwie duże garściczosnek - trzy ząbkiaromatyzowana oliwa (ja użyłam tej pozostałej po suszonych pomidorach)sólpieprzMakaron z krewetkami w sosie serowym - sposób przygotowania: Przygotowujemy krewetki - dokładnie myjemy, odrywamy główki, ogonki, obieramy ze skorupek, usuwamy czarne jelita. Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszony na mniejsze kawałki ser. Gotujemy na najmniejszym ogniu to powstania jednolitej masy. Nieobrane ząbki czosnku wrzucamy na rozgrzaną oliwą. Dodajemy krewetki. Krótko osmażamy z obydwóch stron, a gdy będą gotowe zdejmujemy z patelni. Doprawiamy wedle smaku. Jednocześnie w dużym garnku gotujemy dobrze osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy nieco krócej niż na opakowaniu. Makaron al dente odcedzamy. Na czystą patelnię wlewamy sos, dodajemy makaron, mieszamy. Całość pokrywamy świeżym szpinakiem i ponownie mieszamy. Dodajemy krewetki, jeszcze raz mieszamy, zdejmujemy z gazu i smacznie się zajadamy. Przepis pochodzi z bloga: http://bazyliowymus.blogspot.com/Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu