Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor petrus74Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusionŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)
Łosoś wędzony na zimno (około 250-300g)
makaron buccattini (lub spaghetti) szt. 1 (500g)
koperekśmietana kremówka 2 opakowania po ok. 200g każde
sólpieprzBucatini z
łososiem wędzonym w sosie
śmietanowo-
koperkowym - sposób przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
oleju do smażenia (co by się nie posklejał) tak aby był lekko twardawy mieszając od czasu do czasu.
Łososia (jeśli jest w plastrach) pociąć nożyczkami na paski o szerokości do 1cm i długości do 3cm (jeśli w kawałku) to w pierwszej kolejności opuszkami palców sprawdzić czy nie ma ości (jeśli są to usunąć pęsetą) następnie oddzielić od skóry, pokroić w plastry i ostatecznie na drobne kawałki. Na patelnie wrzucić odrobinę
masła, rozpuścić na małym ogniu wlać
śmietanę i podgrzać. Finalizując sprawę dodajemy
łososia i pozwalamy aby jego aromat przedostał się do
śmietany (w ten sposób osiągniemy wielce aromatyczny sos). Po około 2 minutkach dodajemy drobna posiekany
koperek, który doskonale pasuje do
łososia i przyprawiamy
solą oraz
pieprzem. Pozostawiamy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu.
Makaron odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i przekładamy na talerze. Wieńczymy dzieło przenosząc
wędzonego łososia w sosie
śmietanowo-
koperkowym centralnie na
makaron. Potrawa dość szybko
traci ciepło dlatego sugerowałbym podgrzanie talerzy w których ma zostać podana.
Makaron układamy na talerz zgodnie z ruchem wskazówek zegara zagęszczając centrum talerza tworząc coś w rodzaju stożka. Na ów szczyt "nalewamy" sos. Całe danie przybieramy gałązkami
koperku celem kolorystycznego upiększenia. Artyzmu potrawie dodaje różnorodność i pewnego rodzaju skrajność kolorów.
Łosoś jest pinky,
koperek - soczyście zielony,
śmietana prawdziwie kremowa. No i ten kruczoczarny świeżo mielony nad talerzem
pieprz. Uczta dla oka i podniebienia. Jedną z alternatyw jest wymieszane przygotowanego
makaronu (najlepiej buccattini), ponieważ posiada on "dziurkę" i sos może weń przeniknąć, z
wędzonym łososiem w sosie
śmietanowo-
koperkowym.
Daje to uczucie pełności smaku gdy za każdym kęsem aromatyczny sos drażni nasze
kubki smakowe powodując wzrost apetytu. Jeśli chodzi o gotowanie
makaronu nie przesadzałbym z soleniem
wody ze względu na fakt, iż sam
łosoś jest zwykle słonawy. Za dużo
soli popsuje całe danie w sposób nieodwracalny.Zobacz inne przepisy pietrus74To jest ulubiony przepis dasia1002, zobacz jej ulubione przepisyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu