ßßß Cookit - przepis na Bigos po brazylijsku

Bigos po brazylijsku

nazwa

Wykonanie

30-40 dag czarnej fasoli
po 25 dag wołowiny i wędzonej kiełbasy
20 dag karkówki wieprzowej
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka smalcu
1 cebula
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
koperek
natka
sól
Sos:
1 ostra papryka
2 kieliszki rumu
1 mała cytryna
natka
sól
Bigos po brazylijsku - sposób przygotowania: Zrób sos: oczyszczony strąk ostrej papryki posiekaj, zalej rumem i sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na 3 godziny. Fasolę wypłucz, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 3-4 godziny. Odcedź ją, zalej taką ilością świeżej wody, by ziarenka były przykryte i gotuj na małym ogniu 60 minut.
Mięso umyj, wrzuć do garnka, wlej 2 szklanki wody, przykryj i gotuj na małym ogniu około godziny. Dodaj kiełbasę, fasolę i oczyszczone, przekrojone na pół papryki. Gotuj, aż fasola i mięso będą miękkie. Cebulę pokrój, zrumień na smalcu, oprósz mąką. Podgrzewaj mieszając, dodaj roztarty czosnek, koperek i połowę natki. Gdy zasmażka się zrumieni, rozprowadź ją 1/4 szklanki zimnej wody, zagotuj i zdejmij z ognia. Zanim wlejesz ją do garnka z fasolą, wyjmij z niego mięso i kiełbasę, pokrój na plastry i ułóż na półmisku. Do fasoli dodaj zasmażkę, gotuj jeszcze przez chwilę. Bigos podawaj w misie, obok ustaw miseczkę z sosem.
Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/43945103/bigos po brazylijsku/p