Wykonanie
30-40 dag
czarnej fasolipo 25 dag
wołowiny i
wędzonej kiełbasy20 dag
karkówki wieprzowej1 płaska łyżka
mąki1 łyżka
smalcu1
cebula2
czerwone papryki2 ząbki
czosnkukopereknatkasólSos:1
ostra papryka2 kieliszki
rumu1 mała
cytrynanatkasólBigos po brazylijsku - sposób przygotowania: Zrób sos: oczyszczony strąk
ostrej papryki posiekaj, zalej
rumem i
sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na 3 godziny.
Fasolę wypłucz, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 3-4 godziny. Odcedź ją, zalej taką ilością świeżej
wody, by ziarenka były przykryte i gotuj na małym ogniu 60 minut.
Mięso umyj, wrzuć do garnka, wlej 2 szklanki
wody, przykryj i gotuj na małym ogniu około godziny. Dodaj
kiełbasę,
fasolę i oczyszczone, przekrojone na pół
papryki. Gotuj, aż
fasola i
mięso będą miękkie.
Cebulę pokrój, zrumień na
smalcu, oprósz
mąką. Podgrzewaj mieszając, dodaj roztarty
czosnek,
koperek i połowę
natki. Gdy zasmażka się zrumieni, rozprowadź ją 1/4 szklanki zimnej
wody, zagotuj i zdejmij z ognia. Zanim wlejesz ją do garnka z
fasolą, wyjmij z niego
mięso i
kiełbasę, pokrój na plastry i ułóż na półmisku. Do
fasoli dodaj zasmażkę, gotuj jeszcze przez chwilę. Bigos podawaj w misie, obok ustaw miseczkę z sosem.Idealny na święta bigos staropolski. Z
jabłkami duszonymi w
czerwonym winie