ßßß


Potrzebne będą:- 500 g wołowiny z udźca, pokrojonej w kostkę,- mąka do oprószenia mięsa- 2-3 ząbki czosnku- 2 czerwone papryki- 1 cebula- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, majeranek (najlepiej świeży)- 5 szczypiorów drobno pokrojonychSposób wykonania:1) Na przykrywanej patelni z grubym dnem rumienimy ze wszystkich stron opruszone mąką mięso, po czym podlewamy małą ilością wody i przykrywamy.2) Cebulę i czosnek siekamy jak najdrobniej i dodajemy do mięsa, które cały czas się dusi.3) Papryki kroimy na kawałki podobne do mięsa i dodajemy do potrawy.4) Dodajemy przyprawy: pieprz, sól, dużo słodkiej papryki, a ostrej tyle, ile lubimy oraz trochę majeranku, (jeśli mamy świeży lepiej dodać kilka minut przed końcem).5) Dusimy na małym ogniu ok. godziny, lub tak długo, aż mięso będzie miękkie.6) Na końcu posypujemy świeżym szczypiorkiem.7) Opcjonalnie można dodać, razem z papryką, łyżkę przecieru pomidorowego lub drobno pokrojonego małego pomidora.A do gulaszu - oczywiście lampka dobrego wina =)W tym przypadku nie od rzeczy byłaby egerska Bycza Krew (Egri bikavér)Smacznego =)Agnieszka / Maciek