Wykonanie
Przepisu na pierogi jeszcze tutaj nie wrzucałam. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią, ale muszą być wytrawne ;) Na słodko tylko na deser ;)Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na, moim zdaniem, doskonałe ciasto na pierogi, z którego w mojej rodzinie robiły prababcia, babcia, mama, a teraz robię ja!

Składniki na ciasto:- pół kilograma
mąki typ 450- wrzątek- szczypta
soliFarsz:- około 800 g
mięsa drobiowego (u mnie pierś i udka)- 2
cebule- 3 ząbki
czosnku-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
majeranek)-
włoszczyzna do ugotowania
mięsaMięso ugotować wraz z
włoszczyzną do miękkości.
Wywar i warzywa możemy wykorzystać na zupę.
Mięso zemleć.
Cebulkę i
czosnek drobno posiekać i zeszklić na
oliwie. Dodać do
mięsa, doprawić
przyprawami do smaku. Jeśli
mięso jest za suche, można dodać trochę rosołu, w którym się gotowało.
Mąkę wysypać do miski, dodać szczyptę
soli, zrobić dziurkę i wlewać wrzątek (około 1 szklanki) mieszając ciasto łyżką drewnianą (uwaga bardzo gorące!). Stopniowo zaczynamy wyrabiać ciasto ręką aż utworzymy jednorodną kulkę. Ciasto musi byc w miarę miękkie i elastyczne.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Szklaną wycinamy kółeczka. Na środek każdego kółeczka kładziemy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy.

Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek (do
wody możemy dodać łyżkę
oliwy) i gotujemy na małym ogniu od momentu wypłynięcia pierogów przez około 3 minuty.Pierożki polewamy zeszkloną na masełku
cebulką.SMACZNEGO!!!