ßßß
Składniki na ciasto:- pół kilograma mąki typ 450- wrzątek- szczypta soliFarsz:- około 800 g mięsa drobiowego (u mnie pierś i udka)- 2 cebule- 3 ząbki czosnku- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek)- włoszczyzna do ugotowania mięsaMięso ugotować wraz z włoszczyzną do miękkości. Wywar i warzywa możemy wykorzystać na zupę.Mięso zemleć. Cebulkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do mięsa, doprawić przyprawami do smaku. Jeśli mięso jest za suche, można dodać trochę rosołu, w którym się gotowało.Mąkę wysypać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dziurkę i wlewać wrzątek (około 1 szklanki) mieszając ciasto łyżką drewnianą (uwaga bardzo gorące!). Stopniowo zaczynamy wyrabiać ciasto ręką aż utworzymy jednorodną kulkę. Ciasto musi byc w miarę miękkie i elastyczne.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Szklaną wycinamy kółeczka. Na środek każdego kółeczka kładziemy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy.
Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek (do wody możemy dodać łyżkę oliwy) i gotujemy na małym ogniu od momentu wypłynięcia pierogów przez około 3 minuty.Pierożki polewamy zeszkloną na masełku cebulką.SMACZNEGO!!!