ßßß
Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie.SKŁADNIKI:Ciasto:ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)25 dag mąki ziemniaczanej[uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną]2 jajkasól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)mąka do podsypywaniaFarsz:obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczakabulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotneprzyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnekewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp.1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić.2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek.4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia.Podawać prosto z wody (np. z duszoną cebulką) lub odsmażone, z dowolną surówką. U mnie: groszek konserwowy z musztardą i jogurtem.