Wykonanie

Dziś szybkie danie wegetariańskie, czyli placki z
cukinii i
fety.
Cukinia ma sporo
wody, dlatego podczas przygotowania potrawy warto dokładnie ją odcisnąć - wtedy placki będą bardziej chrupiące. Świetnym dodatkiem będzie do nich
sos tzatziki . Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis odrobinkę zmodyfikowałam. Smacznego:)duża
cukinia,ok. 100-150 g
sera typu
feta,ok. 1/3 szklanki
mąki,mała
cebula,duże
jajko,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszki i/lub
koperku,
sól,
pieprz, granulowany
czosnek, słodka i/lub
ostra papryka,
zioła prowansalskieCukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa
razy). Zetrzeć
cebulę,
fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej
mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z
sosem tzatziki.