ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii i fety

Placki z cukinii i fety

nazwa

Wykonanie

Dziś szybkie danie wegetariańskie, czyli placki z cukinii i fety. Cukinia ma sporo wody, dlatego podczas przygotowania potrawy warto dokładnie ją odcisnąć - wtedy placki będą bardziej chrupiące. Świetnym dodatkiem będzie do nich sos tzatziki . Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis odrobinkę zmodyfikowałam. Smacznego:)
duża cukinia,
ok. 100-150 g sera typu feta,
ok. 1/3 szklanki mąki,
mała cebula,
duże jajko,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/08/placki-z-cukinii-i-fety.html