Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Stała Czytelniczka Poradnika DomowegoCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)25 dag
ryżu długoziarnistego60 dag chudej
baraniny lub
wieprzowiny1.5 szklanki
bulionu drobiowego1.5 szklanki
białego wina15 dag wędzonego
chudego boczku25 dag pikantnej
kiełbasy8-10 dużych
krewetek (ze słoika lub obranych mrożonych)25 dag filetów (bez ości) z
dorsza1 mała puszka
pomidorów w zalewiepo 1 strąku zielonej i
czerwonej papryki2
łodygi selera naciowego3
cebule3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżka
sosu sojowegokilka kropli
tabasco3 łyżki
oliwynatkasólJambalaya z
wieprzowiną - sposób przygotowania:
Ryż wypłucz i osącz na sicie.
Mięso pokrój w kostkę,
kiełbasę w półplasterki, a
boczek w paski.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Łodygi selera najpierw oczyść z włókien, a
potem pokrój w plasterki.
Cebulę i
czosnek posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej
oliwę, obsmaż na niej
mięso, przełóż je na talerz, a na pozostałym w rondlu tłuszczu podduś rozdrobnione warzywa. Następnie dodaj
pomidory,
bulion,
wino,
sos sojowy i
pieprz kajeński. Zagotuj wszystko. Wsyp
ryż, wymieszaj i duś 15 minut na małym ogniu, po czym dodaj
mięso,
boczek,
kiełbasę i
wędliny. Ustaw garnek na płytce ochronnej i duś potrawę, aż
ryż będzie miękki (20-25 minut). Na 10 minut przed końcem gotowania włóż
krewetki i pokrojoną na kawałki
rybę, dopraw danie do smaku
sosem tabasco i, jeśli trzeba,
solą. Przed podaniem posyp posiekaną
natką.Kuchnia made in USA

, oraz jambalayę czerwoną, do której dodaje się
pomidory. Danie wywodzi się z kuchni kreolskiej i można dostrzec w nim nawiązanie do hiszpańskiej paelli oraz elementy kuchni cajuńskiej i francuskiej. Jambalaya z
wieprzowiną 25 dag
ryżu długoziarnistego 60 dag chudej
baraniny lub
wieprzowiny 1.5 szklanki