ßßß Cookit - przepis na Jambalaya z wieprzowiną

Jambalaya z wieprzowiną

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Stała Czytelniczka Poradnika Domowego
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia północnoamerykańska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
25 dag ryżu długoziarnistego
60 dag chudej baraniny lub wieprzowiny
1.5 szklanki bulionu drobiowego
1.5 szklanki białego wina
15 dag wędzonego chudego boczku
25 dag pikantnej kiełbasy
8-10 dużych krewetek (ze słoika lub obranych mrożonych)
25 dag filetów (bez ości) z dorsza
1 mała puszka pomidorów w zalewie
po 1 strąku zielonej i czerwonej papryki
2 łodygi selera naciowego
3 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka sosu sojowego
kilka kropli tabasco
3 łyżki oliwy
natka
sól
Jambalaya z wieprzowiną - sposób przygotowania: Ryż wypłucz i osącz na sicie. Mięso pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki, a boczek w paski. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Łodygi selera najpierw oczyść z włókien, a potem pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż na niej mięso, przełóż je na talerz, a na pozostałym w rondlu tłuszczu podduś rozdrobnione warzywa. Następnie dodaj pomidory, bulion, wino, sos sojowy i pieprz kajeński. Zagotuj wszystko. Wsyp ryż, wymieszaj i duś 15 minut na małym ogniu, po czym dodaj mięso, boczek, kiełbasę i wędliny. Ustaw garnek na płytce ochronnej i duś potrawę, aż ryż będzie miękki (20-25 minut). Na 10 minut przed końcem gotowania włóż krewetki i pokrojoną na kawałki rybę, dopraw danie do smaku sosem tabasco i, jeśli trzeba, solą. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Kuchnia made in USA
, oraz jambalayę czerwoną, do której dodaje się pomidory. Danie wywodzi się z kuchni kreolskiej i można dostrzec w nim nawiązanie do hiszpańskiej paelli oraz elementy kuchni cajuńskiej i francuskiej. Jambalaya z wieprzowiną 25 dag ryżu długoziarnistego 60 dag chudej baraniny lub wieprzowiny 1.5 szklanki
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/41824856/jambalaya z wieprzowina/p