Wykonanie
Większość składników tego dania zapewne znajdziecie w lodówce. W najgorszym razie będziecie musieli wyskoczyć do sklepu po
krewetki (choć, takie mrożone zawsze warto
mieć na wszelki wypadek). Jeśli dość sprawnie posługujecie się nożem, to jambalayę możesz ugotować w niewiele ponad pół godziny.Przepis na klasyczną kreolska jambalaya z
pomidorami.Zamiast
wędzonej szynki możemy użyć dobrej podwędzanej
kiełbasy. Jeśli mamy więcej czasu, możemy jambalayę dusić w rondlu trochę dłużej, a nawet na koniec zapiec w piekarniku.Gdybyście akurat nie
mieli w domu siekanych
pomidorów, to nic straconego. Jambalaya bez
pomidorów to jambalaya w stylu kuchni cajun. Najpierw mocno podsmażamy
mięso, zdejmujemy je, a
potem na tej samej patelni dusimy warzywa. Dorzucamy z powrotem
mięso, a reszta tak jak w przepisie.Oczywiście możemy też ugotować osobno
ryż i na koniec wymieszać z
mięsem i warzywami - będzie szybciej. Nie jest to zgodne z kulinarnymi tradycjami Luizjany, ale ma swoją nazwę - biała jambalaya.Składniki:1 łyżka
oliwy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 duża
zielona papryka2
łodygi selera naciowego200 g
wędzonej szynki400 g
piersi kurczaka1
liść laurowy1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 puszka siekanych
pomidorów250 ml
przecieru pomidorowego500 ml
bulionu drobiowego1 szklanka
brązowego ryżu200 g
kreweteksól,
pieprz3 łyżki
natki pietruszkitabasco (opcjonalnie)
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno
siemay, z
papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w kostkę,
seler także w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
cebulę z
czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną
paprykę i
seler naciowy.Smażymy, aż
cebula będzie szklista. Kroimy
kurczaka i
szynkę w kostkę i wrzucamy do
cebuli z
papryką. Dodajemy
liść laurowy i
pieprz cayenne. Smażymy, mieszając około 6-7 minut. Dodajemy
pomidory, przecier i
bulion. Zagotowujemy.Po zagotowaniu wsypujemy
ryż. Zagotowujemy ponownie, zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu, aż
ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki - około 25 minut (czas zależy od gatunku
ryżu).Dodajemy
krewetki i podgrzewamy jeszcze około 5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz
tabasco - jeśli ma być
bardzo pikantne. Siekamy
pietruszkę i posypujemy przed podaniem.