Wykonanie
Ryż z
owocami morza to najpopularniejsze danie w Peru. Podstawą tego dnia jest
ryż, który dotarł do Peru dopiero w XIX wieku. Peruwiańczycy - robiąc arroz con mariscos - często wykorzystują skorupiaki (ważny składnik diety starożytnych Peruwiańczyków),
krewetki,
homary,
kraby,
ośmiornice,
ślimaki,
małże i wiele innych gatunków
owoców morza.Liczba osób: 8. Czas przygotowania: 60 minut. Poziom trudności: średni. Koszt: mniej niż 100 złotych.SKŁADNIKI400 g
ryżu brązowego750 g
krewetek500 g muli2
cebule2
papryki czerwone2
papryki zielone1 puszka
pomidorów250 g
pomidorów koktajlowych200 g czarnych
oliwek150 ml
oliwy z oliwek4-5 ząbków
czosnkusólpieprzpapryka słodkaPRZYGOTOWANIENa patelni rozgrzej
oliwę z oliwek z płaską łyżką
soli i 2 nieobranymi ząbkami
czosnku. Dodaj
krewetki oraz przepołowione
pomidory koktajlowe. Lekko obsmaż, a następnie odłóż do osobnego naczynia.Na tym samym tłuszczu podsmaż
cebulę pokrojoną w kostkę, 2 obrane i rozgniecione ząbki
czosnku i po jednej pokrojonej w kostkę zielonej i
czerwonej papryce. Dodaj
krewetki,
pomidory z puszki i łyżeczkę
czerwonej papryki w proszku.W międzyczasie w piekarniku opiecz posmarowane
oliwą papryki: czerwoną i zieloną. Gdy skórka sczernieje, przełóż je do naczynia z przykrywką i czekaj aż przestygną, po czym obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w paseczki.Do podsmażonych na patelni warzyw dodaj
ryż. Mieszaj chwilę, po czym zalej
wodą albo gorącym
wywarem rybnym.Na wierzchu ułóż mule w połówkach muszli,
krewetki,
oliwki, paseczki
papryki i
pomidorki.Przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150° Celsjusza. Piecz 15-20 minut.MOŻLIWOŚCI PODANIAPodawaj z
białym winem.