ßßß Cookit - przepis na Arroz con mariscos czyli ryż z owocami morza

Arroz con mariscos czyli ryż z owocami morza

nazwa

Wykonanie

Ryż z owocami morza to najpopularniejsze danie w Peru. Podstawą tego dnia jest ryż, który dotarł do Peru dopiero w XIX wieku. Peruwiańczycy - robiąc arroz con mariscos - często wykorzystują skorupiaki (ważny składnik diety starożytnych Peruwiańczyków), krewetki, homary, kraby, ośmiornice, ślimaki, małże i wiele innych gatunków owoców morza.
Liczba osób: 8. Czas przygotowania: 60 minut. Poziom trudności: średni. Koszt: mniej niż 100 złotych.
SKŁADNIKI
400 g ryżu brązowego
750 g krewetek
500 g muli
2 cebule
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
1 puszka pomidorów
250 g pomidorów koktajlowych
200 g czarnych oliwek
150 ml oliwy z oliwek
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z płaską łyżką soli i 2 nieobranymi ząbkami czosnku. Dodaj krewetki oraz przepołowione pomidory koktajlowe. Lekko obsmaż, a następnie odłóż do osobnego naczynia.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku i po jednej pokrojonej w kostkę zielonej i czerwonej papryce. Dodaj krewetki, pomidory z puszki i łyżeczkę czerwonej papryki w proszku.
W międzyczasie w piekarniku opiecz posmarowane oliwą papryki: czerwoną i zieloną. Gdy skórka sczernieje, przełóż je do naczynia z przykrywką i czekaj aż przestygną, po czym obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w paseczki.
Do podsmażonych na patelni warzyw dodaj ryż. Mieszaj chwilę, po czym zalej wodą albo gorącym wywarem rybnym.
Na wierzchu ułóż mule w połówkach muszli, krewetki, oliwki, paseczki papryki i pomidorki.
Przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150° Celsjusza. Piecz 15-20 minut.
MOŻLIWOŚCI PODANIA
Podawaj z białym winem.
Źródło:http://miodczywanilia.blogspot.com/2015/04/arroz-con-mariscos.html