ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (34 głosy)1.2 kg ziemniaków3 cebule50 dag kiełbasy szynkowej15 dag korniszonów25 dag żółtego sera np. emmentalera100 ml octu z białego wina200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)sólbiały pieprz1/2 łyżeczki cukru5 łyżek oleju1/2 pęczka natki2 łyżki prażonej cebulki (takiej jak do hot-dogów)Szwajcarska sałatka ziemniaczana - sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Cebule obierz i pokrój w krążki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój na cienkie plasterki. Ogórki również pokrój w plasterki. W rondelku podgrzej bulion warzywny. Emmentaler pokrój w słupki. Ugotowane ziemniaki odcedź, zalej zimną wodą i obierz z łupinek. Pokrój w plasterki, polej gorącym bulionem. Odstaw do przestygnięcia, potem osącz. Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z olejem. Do ziemniaków dodaj kiełbasę, cebule, ogórki i ser, wymieszaj. Polej sosem winegret, odstaw na 20 minut. Posyp natką i prażoną cebulką.Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezemkostkę. Ciągle głodny? Zobacz też przepisy na: Sałatkę ziemniaczaną z papryką i serem , Szwajcarską sałatkę ziemniaczaną i Sałatkę ziemniaczaną z kminkiem Sprawdź też nasze przepisy na Ziemniaczane fantazje Pierwowzór sznycla wiedeńskiego przywiózł z Włoch do Wiednia feldmarszałek hrabia JosephSałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!
. Danie dla osób o wielkim apetycie. Szwajcarska sałatka ziemniaczana : 1.2 kg ziemniaków 3 cebule 50 dag kiełbasy szynkowej 15 dag korniszonów 25 dag żółtego sera np. emmentalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól biały pieprz 1/2 łyżeczki cukru 5 łyżekPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu