Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (34 głosy)1.2 kg
ziemniaków3
cebule50 dag
kiełbasy szynkowej15 dag
korniszonów25 dag
żółtego sera np. emmentalera100 ml
octu z
białego wina200 ml
bulionu warzywnego (może być z kostki)
sólbiały pieprz1/2 łyżeczki
cukru5 łyżek
oleju1/2 pęczka
natki2 łyżki
prażonej cebulki (takiej jak do hot-dogów)Szwajcarska
sałatka ziemniaczana - sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
Cebule obierz i pokrój w krążki.
Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój na cienkie plasterki.
Ogórki również pokrój w plasterki. W rondelku podgrzej
bulion warzywny. Emmentaler pokrój w słupki. Ugotowane
ziemniaki odcedź, zalej zimną
wodą i obierz z łupinek. Pokrój w plasterki, polej gorącym
bulionem. Odstaw do przestygnięcia,
potem osącz.
Ocet przypraw
solą,
pieprzem i
cukrem, utrzyj z
olejem. Do
ziemniaków dodaj
kiełbasę,
cebule,
ogórki i
ser, wymieszaj. Polej
sosem winegret, odstaw na 20 minut. Posyp
natką i
prażoną cebulką.Tradycyjna
sałatka jarzynowa z
majonezemkostkę. Ciągle głodny? Zobacz też przepisy na:
Sałatkę ziemniaczaną z
papryką i
serem , Szwajcarską
sałatkę ziemniaczaną i
Sałatkę ziemniaczaną z
kminkiem Sprawdź też nasze przepisy na Ziemniaczane fantazje Pierwowzór sznycla wiedeńskiego przywiózł z Włoch do Wiednia feldmarszałek
hrabia JosephSałatki z
ziemniakami - dla bardzo głodnych!

. Danie dla osób o wielkim apetycie. Szwajcarska
sałatka ziemniaczana : 1.2 kg
ziemniaków 3
cebule 50 dag
kiełbasy szynkowej 15 dag
korniszonów 25 dag
żółtego sera np. emmentalera 100 ml
octu z
białego wina 200 ml
bulionu warzywnego (może być z kostki)
sól biały pieprz 1/2 łyżeczki
cukru 5 łyżekPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu