Wykonanie
150 g
pieczarek + 10 malutkich50 g
suszonych grzybów (
prawdziwków lub podgrzybków)2
cebule200 g
twarożku200 g
śmietany 18%0.5 szklanki
mąki gryczanej1.5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia0.5 łyżeczki
sody1 łyżka
brązowego cukru0.5 szklanki
oleju0.5 szklanki
mleka2 duże
jajkaŁyżka
masła i
oleju do smażenia2 gałązki świeżego
tymianku2 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperkuSólpieprzŚniadaniowe muffiny
grzybowe - sposób przygotowania: 190; wysokości. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe. Patyczek powinien być suchy. Gotowe muffinki wyłożyć na kratę do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować
twarożek grzybowy. Do miski wrzucić
twarożek, resztę
śmietany i pozostałe
grzyby. Rozgnieść bardzo dokładnie widelcem, a najlepiej zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić według uznania do smaku. Ja dodałam dużo
pieprzu i jeszcze więcej
koperku. Bezpośrednio przed podaniem udekorować każdą muffinkę
twarożkiem grzybowym. Można do tego użyć rękaw cukierniczy. Dalsze dekoracje należą do waszej inwencji twórczej. Smacznego!;
Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości, odcedzić. Powstały w ten sposób
wywar można zachować np. do zupy grzybowej.
Pieczarki oczyścić. Większe pokroić dość drobno, mniejsze posmarować
masłem. Z pergaminu wyciąć małe kwadraciki- tak by pasowały do formy do muf inek. Każdy kwadracik zgnieść w dłoniach, rozłożyć i powkładać w dołeczki foremki. W zgłębieniach ułożyć po jednej małej
pieczarce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 min.
Pieczarki powinny się lekko zarumienić.W rondelku rozpuścić
masło i wrzucić do niego poszatkowana
cebulkę. Gdy się lekko zeszkli dorzucić do niej pokrojone
pieczarki. Dodać
soli, by
grzyby puściły trochę
wody. Na patelni obok podsmażyć na łyżce
oleju pokrojone drobno
suszone grzyby. Doprawić
solą i
pieprzem.
Pieczarki z
cebulką poddusić kilka minut, doprawić dużą ilością świeżo zmielonego
pieprzu, następnie dodać do nich
suszone grzyby i jeszcze chwile razem trzymać na ogniu. Po ok.2 minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną
pietruszkę,
koperek i 3 łyżki
śmietany. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Piekarnik jest już nagrzany do 180°C (lub 160°C z termo obiegiem)
Pieczarki które zapiekaliśmy w piekarniku wyjąć z foremki. Przygotuj formę do muffinek wkładając w zagłębienia 10 papilotek. W misce wymieszać sypkie składniki muffinek- obie
mąki,
cukier, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia,
sodę, listki świeżego
tymianku i świeżo mielony
pieprz. W drugim naczyniu połączyć
jajka,
olej,
mleko. Do mokrych składników dodać ok 1 szklanki mieszanki grzybowej, a resztę zachować. Do suchych składników dodać wymieszane mokre i połączyć je łyżką niezbyt dokładnie.Do każdej papilotki nałożyć 1 łyżkę ciasta po czym lekko wcisnąć upieczona małą
pieczarkę. Następnie przykryć
pieczarki drugą łyżką ciasta. Powinno wypełniać foremki do &Marsowe Muffiny z
jabłkami.