ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe muffiny grzybowe

Śniadaniowe muffiny grzybowe

nazwa

Wykonanie

150 g pieczarek + 10 malutkich
50 g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
2 cebule
200 g twarożku
200 g śmietany 18%
0.5 szklanki mąki gryczanej
1.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
1 łyżka brązowego cukru
0.5 szklanki oleju
0.5 szklanki mleka
2 duże jajka
Łyżka masła i oleju do smażenia
2 gałązki świeżego tymianku
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
Sól
pieprz
Śniadaniowe muffiny grzybowe - sposób przygotowania: 190; wysokości. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe. Patyczek powinien być suchy. Gotowe muffinki wyłożyć na kratę do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować twarożek grzybowy. Do miski wrzucić twarożek, resztę śmietany i pozostałe grzyby. Rozgnieść bardzo dokładnie widelcem, a najlepiej zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić według uznania do smaku. Ja dodałam dużo pieprzu i jeszcze więcej koperku. Bezpośrednio przed podaniem udekorować każdą muffinkę twarożkiem grzybowym. Można do tego użyć rękaw cukierniczy. Dalsze dekoracje należą do waszej inwencji twórczej. Smacznego!; Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości, odcedzić. Powstały w ten sposób wywar można zachować np. do zupy grzybowej. Pieczarki oczyścić. Większe pokroić dość drobno, mniejsze posmarować masłem. Z pergaminu wyciąć małe kwadraciki- tak by pasowały do formy do muf inek. Każdy kwadracik zgnieść w dłoniach, rozłożyć i powkładać w dołeczki foremki. W zgłębieniach ułożyć po jednej małej pieczarce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 min. Pieczarki powinny się lekko zarumienić.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić do niego poszatkowana cebulkę. Gdy się lekko zeszkli dorzucić do niej pokrojone pieczarki. Dodać soli, by grzyby puściły trochę wody. Na patelni obok podsmażyć na łyżce oleju pokrojone drobno suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki z cebulką poddusić kilka minut, doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, następnie dodać do nich suszone grzyby i jeszcze chwile razem trzymać na ogniu. Po ok.2 minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną pietruszkę, koperek i 3 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik jest już nagrzany do 180°C (lub 160°C z termo obiegiem) Pieczarki które zapiekaliśmy w piekarniku wyjąć z foremki. Przygotuj formę do muffinek wkładając w zagłębienia 10 papilotek. W misce wymieszać sypkie składniki muffinek- obie mąki, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, listki świeżego tymianku i świeżo mielony pieprz. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, mleko. Do mokrych składników dodać ok 1 szklanki mieszanki grzybowej, a resztę zachować. Do suchych składników dodać wymieszane mokre i połączyć je łyżką niezbyt dokładnie.
Do każdej papilotki nałożyć 1 łyżkę ciasta po czym lekko wcisnąć upieczona małą pieczarkę. Następnie przykryć pieczarki drugą łyżką ciasta. Powinno wypełniać foremki do &
Marsowe Muffiny z jabłkami.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22166878/sniadaniowe muffiny grzybowe/p