Wykonanie
Mamy teraz pełnie sezonu
grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi
grzybami obdarowuje.
Grzyby już mam pięknie ususzone,więc czas na wymyślanie, testowanie różnych przepisów. Do placuszków możemy wykorzystać
ziemniaki, które nam pozostały z obiadu. Placuszki chłopskie, delikatnie w konsystencji, a zarazem konkretne w połączeniu z aromatycznym
sosem grzybowych. Sos robi się bardzo szybko. Także danie obiadowe, możemy wyczarować w kilka chwil.
SKŁADNIKI :40 dag ugotowanych
ziemniaków3
jajka1 szklanka
mleka3/4 szklanki
mąki pszennejsólświeżo zmielony
pieprzgałka muszkatołowaolej do smażeniasos5 dag
suszonych grzybów1 mała
cebula1/2 szklanki
śmietanki 18%1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejnatka pietruszkisólświeżo zmielony
pieprzSPOSÓB WYKONANIA :
Ziemniaki ugotować (lub wykorzystać z obiadu) zemleć lub przecisnąć przez praskę, dodać
jajka,
mleko i
mąkę. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodając nieco
mąki lub
mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor.sos
Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach
wody z odrobiną
soli (ok pół łyżeczki do miękkości)
Wywar odcedzić,
grzyby większe pokroić w paseczki.
Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na
maśle, wsypać
mąkę, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić
wywarem z
grzybów, energicznie mieszając. Zagotować, dodać
grzyby i
śmietankę, wymieszać. Doprawić
solą,
pieprzem, posypać
natką pietruszki. Podawać polane
sosem grzybowym.
Kremowy aromatyczny
sos grzybowy do tego delikatne, a zarazem konkretne placuszki, wszystko obsypane świeżą
natką pietruszki ....czego chcieć więcej :)Takie
widoki w naszych lasach możemy spotkać.
Smacznego