Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor iwcia_86Czas przygotowania: powyżej 60 minutIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Ciasto:* 5 jajek* 3/4 szklanki mąki* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* szczypta soli* 3 łyżki kakao* 1 szklanka cukru* 1 cukier waniliowy* 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia* 2.5 łyżeczki przyprawy do piernika* ok 50 ml wódki lub spirytusuMasa:* truskawki mrożone lub świeże* czekolada* 1 litr śmietany 36 %* 0.5 szklanki cukru pudru* 2 opakowania śmietan Fix"u* 100 g margaryny lub masłaTort "Czarny las" z truskawkami - sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowykakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Przestudzone przeciąć na dwa blaty i skropić wódką. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix'y. W osobnej miseczce zmiksować masło lub margarynę, a następnie dodawać masę ciągle miksując. Masę umieścić na ok 30 min w lodówce. Truskawki pokroić w plasterki. Jeden blat biszkopta posmarować połową masy i ułożyć na nim truskawki, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Nałożyć drugą część masy. Udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego !!Łatwy przepis na tort bez pieczeniaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu