Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 0,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
jabłka 4 sztuk
pomarańcze 3 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 200 gramów
masło 250 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 0,5 litrów
śnieżka 2 sztuk
wiórki kokosowe 150 gramów
biszkopty 150 gramów
wódka 0,5 szklanek
polewa czekoladowa 1 sztuk
czekolada w proszku 1 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: ubić
białka ze szczypta
soli na sztywną pianę. Pod koniec, ubijając, dodać pół szklanki
cukru oraz
cukier waniliowy, a następnie po
żółtku. Obie
maki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z
ciastem. Przełożyć do dużej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 30 minut w 180 stopniach.Krem
jabłkowy: Obrane, pokrojone w kostkę
jabłka usmażyć razem z wyszorowanymi, sparzonymi, pokrojonymi w kostkę
pomarańczami. Zmiksować razem z 2 łyżkami
cukru i przesmażyć z posiekanymi
orzechami. Miękkie
masło utrzeć z 3 łyżkami
cukru pudru oraz z
cukrem waniliowym, dodawać partiami ostudzone
jabłka.
Krem śmietankowo-
kokosowy:
wiórki kokosowe na noc zalać
wódką. Ubić schłodzona
śmietanę, dodając
Śnieżkę. Wymieszać z
kokosem i zmielonymi
biszkoptami. Wymieszać na jednolitą masę. 1/3 masy wymieszać z
czekoladą w proszku.Na
biszkopcie rozłożyć równomiernie krem
jabłkowy, na nim
krem śmietankowy. Całość polać smużkami
polewy czekoladowej, przygotowanej w/g przepisu na opakowaniu. Brzegi ciasta udekorować
kremem czekoladowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: