ßßß Cookit - przepis na Tortowy przekładaniec z jabłkami i kokosem

Tortowy przekładaniec z jabłkami i kokosem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 0,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
jabłka 4 sztuk
pomarańcze 3 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 200 gramów
masło 250 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 0,5 litrów
śnieżka 2 sztuk
wiórki kokosowe 150 gramów
biszkopty 150 gramów
wódka 0,5 szklanek
polewa czekoladowa 1 sztuk
czekolada w proszku 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec, ubijając, dodać pół szklanki cukru oraz cukier waniliowy, a następnie po żółtku. Obie maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do dużej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Krem jabłkowy: Obrane, pokrojone w kostkę jabłka usmażyć razem z wyszorowanymi, sparzonymi, pokrojonymi w kostkę pomarańczami. Zmiksować razem z 2 łyżkami cukru i przesmażyć z posiekanymi orzechami. Miękkie masło utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru oraz z cukrem waniliowym, dodawać partiami ostudzone jabłka.
Krem śmietankowo-kokosowy: wiórki kokosowe na noc zalać wódką. Ubić schłodzona śmietanę, dodając Śnieżkę. Wymieszać z kokosem i zmielonymi biszkoptami. Wymieszać na jednolitą masę. 1/3 masy wymieszać z czekoladą w proszku.
Na biszkopcie rozłożyć równomiernie krem jabłkowy, na nim krem śmietankowy. Całość polać smużkami polewy czekoladowej, przygotowanej w/g przepisu na opakowaniu. Brzegi ciasta udekorować kremem czekoladowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12153/Tortowy-przekladaniec-z-jablkami-i-kokosem