Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Gastrosfera
Czas przygotowania: do 60 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Słodki kaprys - składniki:- słoiczek
powidła śliwkowego lub
dżemu- 250 g
mąki- 100 ml lemoniady (lub innego
owocowego napoju gazowanego)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
sody-
sól- 75 g
masła- 1
jajko- 70 g
cukru-
cukier waniliowy- 100 g kwaśnej
śmietany-
cukier puder-
płatki migdałoweSłodki kaprys - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy
masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli. Roztrzepujemy
jajko i dodajemy je wraz z
cukrem,
cukrem waniliowym,
masłem, lemoniadą i
śmietaną do
mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki
płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu