ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Słodki kaprys - składniki:- słoiczek powidła śliwkowego lub dżemu- 250 g mąki- 100 ml lemoniady (lub innego owocowego napoju gazowanego)- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- pół łyżeczki sody- sól- 75 g masła- 1 jajko- 70 g cukru- cukier waniliowy- 100 g kwaśnej śmietany- cukier puder- płatki migdałoweSłodki kaprys - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu