ßßß Cookit - przepis na Słodki kaprys

Słodki kaprys

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Gastrosfera
Czas przygotowania: do 60 minut
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Słodki kaprys - składniki:
- słoiczek powidła śliwkowego lub dżemu
- 250 g mąki
- 100 ml lemoniady (lub innego owocowego napoju gazowanego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- sól
- 75 g masła
- 1 jajko
- 70 g cukru
- cukier waniliowy
- 100 g kwaśnej śmietany
- cukier puder
- płatki migdałowe
Słodki kaprys - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20626972/slodki+kaprys/p